Analgezicele cresc riscul de surditate

Medicamentele din clasa analgezicelor, precum paracetamolul, determină o creştere substanţială a riscului de surditate, potrivit unui studiu american, publicat în numărul din luna martie al revistei American Journal of Medicine, informează express.co.uk.

69 afișări
Imaginea articolului Analgezicele cresc riscul de surditate

Analgezicele cresc riscul de surditate (Imagine: Mediafax Foto)

Persoanele care folosesc cu regularitate principalele trei medicamente din clasa analgezicelor, disponibile în toate farmaciile de pe mapamond - paracetamol, aspirină şi ibuprofen - se confruntă cu un risc major de a suferi din cauza unor afecţiuni auditive.

Cercetătorii au descoperit faptul că paracetamolul este cel mai periculos dintre analgezice, în special pentru pacienţii care nu au împlinit vârsta de 50 de ani. În opinia oamenilor de ştiinţă, dacă acest medicament este luat cu regularitate (de cel puţin două ori pe săptămână), aceşti pacienţi se confruntă cu un risc de surditate cu 99% mai mare, comparativ cu cei din aceeaşi grupă de vârstă, dar care nu folosesc paracetamol.

Riscul de surditate scade considerabil pentru pacienţii care apelează cu regularitate la analgezice, dar care sunt trecuţi de vârsta de 50 ani, potrivit acestui studiu. Pacienţii cu vârstele cuprinse între 50 de ani şi 59 de ani sunt cu 38% mai predispuşi la a dezvolta afecţiuni auditive, iar pentru pacienţii de peste 60 de ani, acest risc este doar cu 16% mai mare.

Aspirina prezintă riscuri mai mici pentru persoanele sub 59 de ani, pentru care probabilitatea de a dezvolta o maladie auditivă este de 33%. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani care au luat aspirină nu au prezentat riscuri suplimentare de a dezvolta surditate.

În cazul ibuprofenului, pacienţii mai tineri de 50 de ani se confruntă cu un risc cu 61% mai mare, însă acesta scade la 32% pentru pacienţii cu vârste între 50 şi 59 de ani şi la 16% pentru pacienţii trecuţi de 60 de ani. Atât ibuprofenul, cât şi aspirina fac parte din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID).

Studiile precedente au asociat deja NSAID cu afecţiunile auditive, însă aceasta a fost prima cercetare care a analizat efectele paracetamolului.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, pe o perioadă de 24 de ani, pe 26.000 de voluntari bărbaţi.

La fiecare doi ani, voluntarii au completat chestionare medicale, în care precizau frecvenţa cu care apelează la anumite medicamente. Ei au fost rugaţi să precizeze toate disfuncţiile auditive de care au suferit de-a lungul perioadei de monitorizare, dar şi o mare varietate de alţi factori de natură psihologică, medicală şi demografică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici