Astrobiolog: Invazia extratereştrilor a început deja

Cosmologul şi astrobiologul Paul Davies, profesor la Arizona State University si director al “Post-Detection Science and Technology Taskgroup” din cadrul proiectului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), a declarat că invazia extraterestră a început, iar noi trebuie să căutăm semnele unei existenţe extraterestre prezente sau trecute.

1631 afișări
Imaginea articolului Astrobiolog: Invazia extratereştrilor a început deja

Astrobiolog: Invazia extratereştrilor a început deja

Din lumile apropiate şi îndepărtate, până acum n-a venit niciun semnal, de fapt nimic de natură să-i entuziasmeze pe cercetătorii implicaţi în Proiectul SETI (Search for extraterrestrial intelligence), care de jumătate de secol scotocesc Universul în căutarea unui ac în carul cu fân. Fără să ştie dacă "acul" există cu adevărat. Pe o singură persoană, această tăcere însă nu o demoralizează: este vorba despre cosmologul şi astrobiologul englez Paul Davies, profesor la Arizona State University şi director al "Post-Detection Science and Technology Taskgroup", grupul de oameni de ştiinţă, jurnalişti, avocaţi şi filosofi desemnaţi, când "ziua cea mare" va veni, să spună bun-venit primului extraterestru. Grupul este finanţat - ca de altfel mare parte dintre activităţile din cadrul proiectului SETI (Search for extraterrestrial intelligence), de o altă personalitate care crede în extratereştri dintotdeauna: co-fondatorul (miliardar) al Microsoft, Paul Allen, cel care, în urmă cu trei ani, a sponsorizat cu 25 milioane de dolari construcţia "Allen Telescope Array" în California.

"Ei nu ştiu că noi suntem aici", crede Paul Davies. Iată aşadar de ce nu ne caută!
Dar dacă, într-o bună zi, extratereştrii se vor decide să "bată" la porţile planetei Terra, cosmologul este pregătit să le deschidă. De trei ani încoace, parabolicele mega-radio-telescopului sunt îndreptate către "celelalte lumi" ale Cosmosului pentru a capta un semnal electromagnetic. Deocamdată, Universul tace, dar Davies, într-un interviu acordat recent pentru săptămânalul italian Sette (Corriere della Sera) a explicat cu răbdare misterul acestui "silenzio stampa" de milenii.

"Cel mai probabil, civilizaţia cea mai apropiată se află la nu mai puţin de o mie de ani-lumină distanţă de noi, astfel încât ei acum ar vedea Terra cum era în urmă cu o mie de ani, în 1010, cu mult înainte ca noi să inventăm radio-telescoapele. Extratereştrii ar putea începe să transmită semnale radio în direcţia noastră atunci când vor primi mesajele noastre, adică peste circa 900 de ani. Apoi, vor mai trece alţi 1.000 de ani până când vom primi răspunsul". O eternitate, pe care în opinia cosmologului o putem folosi pentru a începe deja să investigăm atât universul, cât şi propria noastră planetă şi ceea ce se află în jurul ei.

Davis pare cu adevărat convins că "invazia", una "pacifică", a început deja, iar noi nu trebuie decât să căutam semnele unei existenţe extraterestre, prezente sau trecute. "Depozite de deşeuri nucleare, urme de minerale modificate genetic în sistemul solar, "mesaje în sticlă", sub formă de informaţii digitale cifrate în interiorul ADN-ului organismelor terestre, urme de biotehnologii sau nanomaşini vechi de 100 de milioane de ani, sfere ale lui Dyson (fizicianul John Dyson a teoretizat că o civilizaţie extraterestră avansată din punct de vedere tehnologic ar putea să-şi înconjoare propria stea cu structuri artificiale capabile să producă energie)"; orice anomalie survenită în Univers ar putea să tragă semnalul de alarmă în biroul lui Davies: ceva lipsă sau ceva în plus.

"Nu mă extaziază descoperirea unei alte planete locuibile: întâi de toate, locuibilă nu înseamnă locuită şi nimeni nu ştie dacă viaţa în sine evoluează întotdeauna către inteligenţă. Această probabilitate ar putea să fie extrem de redusă", susţine Davies.

Şi dacă Hollywood-ul a promovat fiinţa extraterestră sub cele mai diferite forme, de la E.T. la Avatar, cosmologul britanic şi-o imaginează drept "o inteligenţă post-biologică, poate o inteligenţă cuantică". Cu alte cuvinte, uitaţi de omuleţii verzi, de obiectele zburătoare, de monştrii cu o mie de capete. Dacă "dincolo" există şi alţii care gândesc la fel ca noi sau chiar mai bine, ar putea fi vorba despre pură energie, o minte perfectă. Şi aceasta ar putea chiar să nici nu-şi dorească să intre în contact cu nişte primitivi, aşa cum suntem noi, oamenii.

DESCOPERA.ro te invită să citeşti maratonul "DESCOPERĂ EXTRATEREŞTRII DINTRE NOI", un serial de articole care te pune faţă în faţă cu una dintre cele mai mari dileme ale secolului XXI: suntem singurele creaturi inteligente din Univers? Citeşte despre istoria şi cazuistica OZN şi ai şansa de a câştiga un superlaptop de la eMAG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici