Astronauta Claudie Haigneré şi-a anulat vizita la Bucureşti

Astronauta Claudie Haigneré, prima franţuzoaică ajunsă în spaţiu, fost ministru al Cercetării şi preşedintele Universcience, şi-a anulat vizita pe care urma să o efectueze la Bucureşti, marţi şi miercuri.

248 afișări
Imaginea articolului Astronauta Claudie Haigneré şi-a anulat vizita la Bucureşti

Astronauta Claudie Haigneré şi-a anulat vizita la Bucureşti

Reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti au declarat pentru MEDIAFAX că vizita a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de la Paris - în nordul şi vestul Franţei a fost instituit un cod portocaliu de ninsoare, iar mai multe avioane sunt blocate la sol.

Claudie Haigneré trebuia să viziteze Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) din Măgurele, unde va fi construit un nou laser de mare putere, ELI-NP, dar şi să se întâlnească cu profesorul Ion Morjan, directorul Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor (INFLPR), cu Marius Piso, directorul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), şi cu o mai veche cunoştinţă de-a ei, astronautul român Dumitru Prunariu.

Născută în oraşul Le Creusot, pe 13 mai 1957, Claudie Haigneré a studiat medicina la Facultatea de Medicină Paris-Cochin şi a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Paris-VII. A obţinut o diplomă în biologie şi medicină sportivă (1981), o diplomă în aviaţie şi medicină spaţială (1982) şi o diplomă în reumatologie (1984). În 1986, a obţinut o diplomă în biomecanică şi în fiziologia mişcării. Şi-a obţinut doctoratul cu o teză în ştiinţe neuronale în 1992.

Claudie Haigneré a fost membru de rezervă al echipajului misiunii Altair de pe fosta staţie spaţială rusească MIR, în 1993, la care a participat şi astronautul francez Jean-Pierre Haigneré, cu care s-a căsătorit ulterior. Asteroidul 135268 Haigneré a fost numit în onoarea lor. Claudie Haigneré a petrecut 16 zile la bordul staţiei MIR în 1996, în cadrul misiunii spaţiale franco-ruseşti Cassiopeia. În 2001, ea a devenit prima femeie europeană care a vizitat Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în cadrul misiunii spaţiale Andromeda.

În aprilie 2011, Claudie Haigneré a fost recompensată cu Legiunea de Onoare în rang de Ofiţer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici