Cancerul pulmonar. Cât de vinovat este tutunul şi ce tratamente revoluţionare au uimit medicii

  • Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice, iar specialiştii încearcă să afle cât de vinovat este tutunul şi de ce este depistat târziu.
  • Medicii folosesc tratamente revoluţionare, iar la un spital din Braşov se desfăşoară un studiu despre aceste terapii.
1591 afișări
Imaginea articolului Cancerul pulmonar. Cât de vinovat este tutunul şi ce tratamente revoluţionare au uimit medicii

Cancerul pulmonar. Cât de vinovat este tutunul şi ce tratamente revoluţionare au uimit medicii

Potrivit statisticilor Centrului de diagnostic şi tratament oncologic, cancerul bronhopulmonar ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer.

Oncologul Bogdan Cârlan consideră că fumatul poartă cea mai mare vină şi pledează pentru renunţarea la tutun.

„Fumatul este pe locul 1 ca şi cauză a cancerului bronhopulmonar. Cel puţin 80-85% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt provocate de fumat. Se spune că o ţigară scurtează viaţa unui om cu 11 minute. Înainte ştiam că este vorba despre 7 minute, recent cercetătorii au actualizat la 11, în urma studiilor. Există toate şansele de regenerare atunci când renunţi la tutun. Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar şi renunţă la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile, răspunde mai bine la tratament şi tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat. Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare. În 5 ani riscul de afecţiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un ţesut complet sănătos”, a declarat specialistul.

Cancerul de plâmâni este fruntaş şi în ceea ce priveşte tratamentele moderne care cresc şansele de supravieţuire şi calitatea vieţii pacienţilor. Doctorul Bogdan Cârlan vorbeşte chiar despre o revoluţie în acest domeniu şi spune că situaţii care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă.

„Când depistam - acum 20-30 de ani - un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viaţa sau să îi îmbunătăţim calitatea vieţii. Acum, după o lună, două, trei de tratament ţintit, starea lor se îmbunătăţeşte de parcă nici nu ar avea cancer. Este în prim plan imunoterapia, dacă iniţial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, şi era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca şi tratament de primă intenţie în anumite cancere în care nu există mutaţie activatoare şi nu numai. Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfăşurare pentru combinaţia imunoterapie cu tratament ţintit, aşteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii”, a afirmat oncologul.

Spitalul Onco Card Braşov va fi inclus într-un studiu internaţional privind terapiile moderne în acest tip de cancer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici