Ce riscuri există ca un ASTEROID să lovească Terra - VIDEO

Riscul ca un asteroid de mari dimensiuni să lovească Terra şi să distrugă un întreg oraş este mai mare decât estimau oamenii de ştiinţă, a anunţat marţi o organizaţie non-profit care construieşte un telescop cu rol de monitorizare a acestor corpuri cereşti, informează Reuters.

3072 afișări
Imaginea articolului Ce riscuri există ca un ASTEROID să lovească Terra - VIDEO

Ce riscuri există ca un ASTEROID să lovească Terra (iMagine: Mediafax Foto/AFP)

O organizaţie care militează pentru distrugerea armelor nucleare a detectat 26 asteroizi care au explodat în atmosfera Terrei din 2000 până în 2013, arată datele prezentate de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization.

Exploziile au inclus-o şi pe aceea produsă pe 15 februarie 2013 deasupra oraşului Celiabinsk din Rusia, în urma căreia peste 1.000 de persoane au fost rănite.

"Există o părere foarte populară, dar eronată, potrivită căreia ciocnirile cu asteroizi sunt extraordinar de rare. Este o părere incorectă", a spus fostul astronaut Ed Lu, actualul preşedinte al Fundaţiei B612 din California.

Fundaţia a publicat marţi un material video ce prezintă ciocniri ale Terrei cu diverşi asteroizi, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul publicului în legătură cu aceste ameninţări care vin din spaţiu.

Asteroizii cu diametre mai mici de 40 de metri - ceva mai puţin decât o jumătate de stadion de fotbal american - au potenţialul de a distruge un oraş întreg, a declarat Ed Lu.

"Imaginaţi-vă un bloc uriaş de birouri care se deplasează în spaţiu cu Mach 50", a adăugat el.

Mach 50 este o viteză de 50 de ori mai mare decât viteza sunetului, adică 61.250 de kilometri/ oră.

NASA a implementat deja un program care monitorizează asteroizii cu diametre mai mari de 1 kilometru. Un obiect de o asemenea mărime, echivalent cu un mic munte, ar genera consecinţe globale dacă ar lovi Terra.

Un asteroid cu un diametru de aproximativ 9,6 kilometri a lovit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani, declanşând schimbări climatice despre care se crede că ar fi cauzat dispariţia dinozaurilor şi a celor mai multe specii de pe Terra din acea vreme.

"Evenimentul de la Celiabinsk ne-a arătat că şi asteroizii cu diametre de 20 de metri pot avea efecte substanţiale", a spus Ed Lu.

Specialiştii apreciau că asteroizii cu efecte letale lovesc Pământul la fiecare o sută de ani, însă acea predicţie nu se baza pe dovezi concrete.

Fundaţia B612 intenţionează să corecteze această problemă cu ajutorul unui telescop cu infraroşu finanţat din fonduri private, denumit Sentinel, care va avea scopul de a descoperi asteroizii potenţial periculoşi din jurul Terrei. Telescopul, care va costa aproximativ 250 milioane de dolari, va fi lansat în 2018.

Fundaţia B612 s-a inspirat în alegerea numelui său de la o planetă fictivă din cartea "Micul prinţ" scrisă de romancierul şi aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery.

Înregistrarea video poate fi vizualizată pe site-ul Fundaţiei B612 (b612foundation.org).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici