Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: Peste 80.000 de persoane cu infecţii respiratorii acute, în ultima săptămână

Peste 80.000 de persoane s-au îmbolnăvit de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână, la nivel naţional, cu 2% mai multe decât în acelaşi interval din 2014, totodată fiind confirmat şi primul caz de gripă, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

290 afișări
Imaginea articolului Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: Peste 80.000 de persoane cu infecţii respiratorii acute, în ultima săptămână

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: Peste 80.000 de persoane cu infecţii respiratorii acute, în ultima săptămână (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, primul caz de gripă a fost confirmat la un pacient din Iaşi, analizele indicând drept cauza bolii virusul AH1N1. În sezonul prcedent, primaul caz de gripă a fost produs de virusul AH3N2.

La nivel naţional, în intervalul 16-22 noiembrie, au fost în total 82.883 de cazui de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii, cu doi la sută mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului anterior ( 81.244) şi cu 0,3 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în săptămâna precedentă (82.649).

Reprezentanţii CNSCBT au mai menţionat că, în perioada 16-22 noiembrie, s-au înregistrat la nivel naţional 29 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 33 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Tot în acest interval au fost raportate cinci cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu două mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 24 noiembrie a fost confirmat cu laboratorul un singur caz de gripă AH1N1, potrivit statisticilor CNSCBT.

Până în 22 noiembrie au fost vaccinate gratuit prin programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii 333.569 de persoane din grupele la risc.

Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea imunizării, dar şi respectarea măsurilor de igienă.

"În acest sezon cu oscilaţii mari de temperatură, recomandăm continuarea vaccinării la grupele de risc.Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei", a precizat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Pentru această campanie de vaccinare, Ministerul Sănătăţii a cumpărat din străinătate 500.000 de doze.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, pentru acest sezon, vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului medical, considerat unul dintre vectorii importanţi de transmitere a virusurilor, declara în vară pentru MEDIAFAX, reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea care dă formula pentru vaccinul antigripal din fiecare sezon, dar şi categoriile pentru care vaccinarea trebuie să fie o prioritate. În sezonul trecut erau gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorii şi copiii cu astfel de suferinţe. Dar vorbim tot mai mult despre personalul medical, la care se recomandă vaccinarea pentru că el este unul dintre vectorii importanţi în transmiterea acestor virusuri gripale", a spus atunci Victor Olsavszky.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis din 26 februarie formula pentru noul vaccin antigripal, iar din 27 februarie producătorii au început să îl producă. Pentru sezonul gripal 2015 - 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că vaccinul va avea formula A/California(H1N1), A/Switzerland (H3N2) şi B/Phuket. Totodată, OMS a precizat că poate fi realizat şi vaccin gripal tetravalent care să conţină două tulpini B, respectiv cea nouă, Phuket, şi B/Brisbane. Noua formulă de vaccin a fost stabilită în funcţie de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a explicat Olsavsky.

În sezonul gripal trecut, vaccinul a conţinut virusurile A/California (H1N1), A/Texas (H3N2) şi B/Massachusetts.

În România, de la începutul sezonului 2014-2015 de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei şi până în 17 martie 2015, fuseseră confirmate în laborator 908 cazuri de gripă, dintre care 483 de tip B şi 421 de tip A, alte trei cazuri fiind de coinfecţie AH3 cu B şi un altul AH1 cu B.

Tot în sezonul precedent, până în 17 martie au fost înregistrate 32 de decese, cele mai multe - 21 - cauzate de infecţia cu virus pandemic AH1, alte şase cu B şi cinci cu AH3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici