Cercetătorii britanici au început un test cu celule suşă, pentru un potenţial leac împotriva orbirii

Cercetătorii britanici au început cu bine un experiment cu celule suşă, considerat inovator, cu speranţa de a dezvolta ulterior un tratament eficient împotriva unei boli care cauzează orbire, informează Reuters.

445 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii britanici au început un test cu celule suşă, pentru un potenţial leac împotriva orbirii

Cercetătorii britanici au început un test cu celule suşă, pentru un potenţial leac împotriva orbirii (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Primul pacient a fost deja tratat în Marea Britanie, în cadrul unui experiment considerat revoluţionar, dezvoltat în colaborare cu grupul Pfizer şi derivat din celule suşă embrionare, creat pentru pacienţii diagnosticaţi cu o boală care cauzează orbire.

Specialiştii de la Spitalul de Oftalmologie Moorfields din Londra au spus că operaţia, considerată un succes medical, a fost prima dintr-o serie de 10 intervenţii programate pentru un grup de pacienţi diagnosticaţi cu o afecţiune denumită "degenerescenţă maculară umedă cauzată de vârstă" (AMD).

Experimentul va testa siguranţa şi eficienţa transplantului unui tip special de celule oculare - "epiteliu pigmentar retinian" - ce au fost obţinute pe baza unor celule suşă embrionare.

Celulele suşă sunt celulele primordiale din organism, sursa tuturor tipurilor de celule din corp. Cercetătorii care sprijină folosirea celulelor suşă embrionare spun că acestea au potenţialul de a transforma medicina, oferind tratamente eficiente împotriva orbirii, diabetului juvenil şi rănilor severe. Criticii acestei metode se declară împotriva ei, întrucât acele celule suşă sunt recoltate din embrioni umani.

În cadrul noului test din Marea Britanie, medicii chirurgi vor insera în spatele retinei un plasture special conceput, ce conţine celule crescute în laborator, care vor înlocui celulele moarte din partea din spate a ochiului bolnav.

Prima operaţie a fost realizată cu succes pe un pacient cu AMD, luna trecută, au precizat, marţi, reprezentanţii Spitalului de Oftalmologie Moorfields din Londra. "Nu au apărut complicaţii până acum", au dezvăluit ei, într-un comunicat de presă.

"Pacientul a dorit să îşi păstreze anonimatul, iar medicii speră să afle rezultatul final al operaţiei, în ceea ce priveşte recuperarea vederii, până la începutul lunii decembrie", precizează acelaşi comunicat.

Degenerescenţa maculară se face vinovată de aproape 50% din cazurile de orbire sau diminuare a acuităţii vizuale pe plan mondial. De obicei, boala afectează persoanele în vârstă de peste 50 de ani şi apare în două forme - umedă şi uscată. Degenerescenţa maculară umedă, care are o frecvenţă de apariţie mai mică decât degenerescenţa maculară uscată, este cauzată în general de o anomalie a capilarelor sangvine care dezvoltă scurgeri de sânge sau fluide într-o regiune din centrul retinei.

Experimentul face parte dintr-un proiect mai larg - The London Project to Cure Blindness -, care reprezintă un parteneriat între Spitalul de Oftalmologie Moorfields, Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) şi National Institute for Health Research din Marea Britanie. Grupul farmaceutic american Pfizer s-a alăturat acestui proiect în 2009.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici