Cosmonautul rus Boris Moroukov, care a coordonat o simulare a unei misiuni umane spre Marte, a murit

Boris Moroukov, cosmonautul şi medicul rus care a coordonat un experiment destinat simulării unei misiuni umane spre Marte, a murit joi, la vârsta de 64 de ani, a anunţat vineri Institutul pentru probleme medicalo-biologice (IBMP) din Moscova.

439 afișări
Imaginea articolului Cosmonautul rus Boris Moroukov, care a coordonat o simulare a unei misiuni umane spre Marte, a murit

Cosmonautul rus Boris Moroukov, care a coordonat o simulare a unei misiuni umane spre Marte, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anunţăm cu durere că Boris Moroukov a decedat subit în ziua de Anul Nou", a anunţat institutul moscovit pe pagina sa de internet.

Boris Moroukov "va rămâne întotdeauna în inimile noastre ca un savant talentat, un organizator strălucit şi un om amabil şi serviabil", a precizat IBMP într-un comunicat.

Moroukov, fost cosmonaut, a coordonat proiectul Mars-500, un experiment început în 2010, în cadrul căruia o echipă internaţională formată din şase oameni a petrecut 520 de zile în izolare pentru a simula o călătorie spre planeta Marte.

Acest experiment, realizat în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană, a permis simularea duratei unei călătorii dus-întors spre planeta roşie şi studierea efectelor izolării asupra omului, de la absenţa luminii zilei la cea a aerului proaspăt şi restricţiile privind contactele umane la care vor fi supuşi astronauţii care vor pleca în viitor spre Marte, chiar dacă o astfel de misiune spaţială nu este prevăzută a avea loc decât peste 20 sau 30 de ani.

Voluntarii, trei ruşi, un chinez, un italo-columbian şi un francez, au fost închişi în nişte cutii uriaşe care ţineau locul unui vehicul spaţial, plasate în parcarea institutului rus.

Boris Moroukov mai efectuase anterior o serie de experimente privind efectele pe termen lung ale imponderabilităţii asupra corpului uman. Într-unul dintre experimentele extreme, care a început în 1986, opt oameni au petrecut 370 de zile întinşi pe paturi înclinate pentru a studia efectele asupra masei osoase.

Moroukov s-a născut la Moscova şi a studiat medicina înainte de a se pregăti pentru a deveni specialist în medicină spaţială. De asemenea, savantul rus a urmat şi un program de formare pentru a deveni cosmonaut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici