Cum să reduci umflarea picioarelor şi a gleznelor prin alegeri alimentare sănătoase

  • Consumul excesiv de sodiu din alimentele procesate şi băuturile îndulcite poate contribui la retenţia de lichide şi umflarea picioarelor şi gleznelor.
  • Înlocuieşte alimentele bogate în carbohidraţi rafinaţi cu opţiuni integrale şi echilibrate.
  • Dacă umflarea persistă sau devine severă, consultă un medic pentru evaluare şi tratament adecvat.
14015 afișări
Imaginea articolului Cum să reduci umflarea picioarelor şi a gleznelor prin alegeri alimentare sănătoase

Sursa foto: iStock

Umflarea picioarelor şi a gleznelor, denumită medical edem, poate fi cauzată de diferiţi factori, inclusiv de alegerile dietetice, scrie Parade. Edemul apare atunci când fluidele se acumulează în ţesuturile corpului. Dr. Sulagna Misra şi Dr. Nancy Bono explică faptul că, în timp ce există mai multe cauze pentru edem, dieta joacă un rol semnificativ.

Gestionarea edemului implică modificări alimentare. O dietă săracă în proteine poate duce la edem deoarece nivelurile insuficiente de proteine în sânge determină apa să părăsească vasele de sânge şi să se acumuleze în ţesuturi, cauzând umflarea. Prin urmare, este important să fii conştient de alimentele şi băuturile care pot contribui la inflamaţie şi retenţia de lichide pentru a ajuta la gestionarea edemului:

1. Pâinea şi pastele făcute din făină albă - În special în cazul persoanelor care au intoleranţă la gluten. Când o persoană cu intoleranţă la gluten consumă alimente cu gluten, acest lucru provoacă inflamaţii în corp, care pot duce apoi la umflături. Dacă crezi că glutenul este cauza umflăturii, poate fi util să-l elimini din dietă timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.

2. Băuturile dulci, cum ar fi sucurile carbogazoase şi sucurile naturale cu zahăr adăugat - Consumul excesiv de zahăr provoacă inflamaţii în corp. Ghidurile alimentare pentru americani recomandă limitarea consumului de zahăr la mai puţin de 10% din totalul caloriilor zilnice consumate. Astfel, dacă consumi în medie 2.000 de calorii pe zi, mai puţin de 200 de calorii ar trebui să fie provenite din zahăr.

3. Mezelurile cu conţinut ridicat de sodiu - Se recomandă menţinerea sodiului sub 2.300 de miligrame pe zi. Optează pentru alternative cu conţinut scăzut de sodiu, cum ar fi tofu, tempeh sau ouă.

4. Alimentele prăjite, bogate în grăsimi saturate şi sodiu - Sodiul şi grăsimile saturate din alimentele prăjite pot provoca, de asemenea, inflamaţii care pot duce la umflături.

Dr. Bono sugerează consultarea unui medic dacă umflarea persistă sau este însoţită de dificultăţi în mişcare, dificultăţi de respiraţie sau scăderea eliminării urinare. Cazurile uşoare de edem pot fi rezolvate cu ajustări ale stilului de viaţă, în timp ce cazurile severe pot necesita medicamente pentru eliminarea excesului de lichid.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici