Cum va afecta Brexitul lumea ştiinţifică

Votul public al Marii Britanii de părăsire a UE a creat valuri de îngrijorare printre politicieni, dar şi printre cercetătorii din Marea Britanie şi din jurul Europei, doarece va afecta finanţarea cercetărilor ştiinţifice şi statutul cercetătorilor britanici în comunitatea ştiinţifică din Europa.

422 afișări
Imaginea articolului Cum va afecta Brexitul lumea ştiinţifică

Cum va afecta Brexitul lumea ştiinţifică

,,Este deprimant, incertitudinea nu ne ajută. Sper doar ca ştiinţa să nu fie uitată în timpul acestui proces’’, a declarat Philip Jones, cercetător la University of East Anglia’s Climatic Research Unit din Norwich.

Vor trece aproape doi ani până când Marea Britanie va decide termenii de ,,divorţ’’ de cele 28 de state membre din blocul economic şi politic. În acest timp, ţara va trebui să înţeleagă ce înseamnă această separare pentru politica ştiinţifică globală, potrivit Descoperă.

Va conduce Brexit-ul la exodul intelectualităţii?

Separarea de Europa îi îngrijorează pe cercetători, care se tem de un exod al inteligenţei din Marea Britanie, că finanţările lor vor avea de suferit sau din cauza pierderii garanţiei de liberă circulaţie în Europa.

,,Cea mai mare îngrijorare a mea este că această separare ar putea distruge reputaţia Marii Britanii ca destinaţie pentru cercetătorii de top’’, a afirmat Myles Allen, de la Universitatea Oxford.

,,Cercetătorii pun mare preţ pe posibilitatea de a recruta şi de a călători, dacă aceste schimbări vor afecta abilitatea noastră de a-i recruta pe cei mai buni academicieni, acest lucru va constitui o problemă’’, a adăugat el.

Campaniile care au promovat părăsirea blocului European au încercat să îi asigure pe cercetători că nu vor fi schimbări majore, iar obţinerea independenţei de Europa ar putea oferi Marii Britanii libertatea unor noi colaborări internaţionale.

O altă miză sunt finanţările europene folosite pentru universităţile de cercetare din Marea Britanie, care cumulează suma de 1,37 milioane de dolari pe an.

Publicaţia Nature News a afirmat că subvenţiile din partea Uniunii Europene reprezintă 16% din finanţările universităţilor britanice. Ziarul The Guardian a prezentat un raport în care peste 40% din fondurile pentru cercetarea cancerului au fost primite, din care peste 173 de milioane de dolari în ultimii zece ani din partea Uniunii Europene.

Despărţirea Marii Britanii de UE poate diminua, de asemenea, rolul pe care ţara îl are în cercetări precum iniţiativa Horizons 2020.

,,În majoritatea domeniilor din ştiinţă, nu poţi acţiona ca un lup singuratic, trebuie să lucrezi împreună cu alţii. Uniunea Europeană putea oferi acest lucru’’, afirmă Jones.

Ce însemană Brexitul pentru schimbările climatice?

Conform Descoperă, campaniile pro-Brexit promiteau că piaţa de business din Marea Britanie va fi una mult mai competitivă la nivel global, prin reîntoarcerea la restricţiile poluării.

Planul ar putea avea repercursiuni împotriva luptelor internaţionale pentru implementarea unei politici responsabile pentru noile schimbări climatice. În timp ce Regatul Unit a fost mereu un lider al politicii climatice - promovând un nou proiect de lege în 2008, care susţinea că vor reduce emisiile da carbon cu 80% până în 2050 - negocierile pentru Acordul cu Parisul, pentru pactul climateric, a fost posibil datorită delegaţiei Uniunii Europene.

Ieşirea neaşteptată a Regatul Unit ar putea aduce noi schimbări în Acordul de la Paris, conform afirmaţiilor politicianului Sara Stefanini: ,,Christiana Figueres, secretarul şef al Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), a afirmat că Brexitul ar forţa revizuirea planului UE semnat de cele 28 de state memebre la Paris. Din punctul de vedere al acordului de la Paris, Marea Britanie este parte a UE, orice ar schimba acest fapt va necesita o recalibrare’’, a adăugat aceasta.

În plus, forţele politice care au condus către Brexit, ar putea prevesti schimbări în cadrul politicii climatice din Marea Britanie, acest fapt va depine de rezultatele următoarelor alegeri.

Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, activist pro-Brexit şi viitorul înlocuitor al lui David Cameron la postul de prim-ministru, a avut de-a lungul timpului o atitudine schimbătoare asupra climatului. În ultimii ani a colaborat alternativ cu primarii din jurul lumii pentru a discuta despre schimbările climatice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici