Cum va arăta viaţa noastră dacă vaccinul anti-COVID dă greş. Un alt virus fără vaccin a ucis 32 milioane oameni în 40 de ani

  • Circa 100 de tipuri de vaccin anti-coronavirus sunt testate în întreaga lume, în acest moment
  • Cercetătorii de la Oxford, care sunt într-un stadiu avansat şi testează vaccinul pe oameni, spun că în cel mai bun scenariu el ar putea fi folosit în toamnă
  • CNN aduce în discuţie cel mai pesimist scenariu - cel în care un vaccin nu va fi dezvoltat, iar omenirea va trebui să se confrunte ciclic cu apariţia coronavirusului
8480 afișări
Imaginea articolului Cum va arăta viaţa noastră dacă vaccinul anti-COVID dă greş. Un alt virus fără vaccin a ucis 32 milioane oameni în 40 de ani

Cum va arăta viaţa noastră dacă vaccinul anti-COVID dă greş. Un alt virus fără vaccin a ucis 32 milioane oameni în 40 de ani

Din carantina instaurată în urmă cu aproape 2 luni, ba chiar cu mai mult timp în câteva ţări, oamenii privesc cu nerăbdare şi cu încredere către apariţia a ceea ce ar putea fi Sfântul Gral al luptei împotriva coronavirusului - către un vaccin.
Un vaccin ar fi arma cu care oamenii ar distruge complet virusul care provoacă COVID-19 şi ar reveni la viaţa de dinaintea pandemiei.
CNN aduce, însă, în discuţie cel mai pesimist scenariu - cel în care testele pentru căutarea unui vaccin vor da greş, iar oamenii vor fi nevoiţi să se confrunte ciclic cu apariţia coronavirusului. Sursa citata notează că un tratament ar putea fi dezvoltat în timp, dar tratamentul, spre deosebire de vaccin, nu va însemna că numărul deceselor va fi redus la 0.
"Există virusuri pentru care nu există încă vaccinuri. Este absolut esenţial ca toate comunităţile, toate ţările, să ia în considerare acest lucru şi să se pună în gardă, pentru că acest coronavirus poate deveni o ameninţare constantă şi ciclică la viaţa noastra socială şi economică", a spus dr. David Nabarro pentru CNN.
Experţii amintesc, astfel, că virusul HIV, care provoacă SIDA, este studiat de mai bine de 40 de ani. Când a fost identificat, epidemiologii vremii au afirmat că un vaccin ar putea fi gata în 2 ani. Patru decenii mai târziu, virusul HIV a provocat, din păcate, 32 de milioane de decese la nivel mondial. De asemenea, alte câteva milioane, care trăiesc cu boala, se confruntă cu excluziunea socială şi cu stigmatul virusului.
Pe de altă parte, unii specialişti vin şi cu o veste bună şi spun că spre deosebire de HIV, coronavirusul nu suferă mutaţii atât de puternice şi de variate, astfel că un vaccin este considerat a fi mai probabil.
HIV nu este singurul virus fără vaccin. Febra Dengue infectează şi ea circa 400 de mii de oameni anual şi a reuşit până acum să păcălească vigilenţa epidemiologilor şi a cercetătorilor timp de patru decenii.
"Procesul de dezvoltare a unui vaccin este încet şi dificil. Acum eşti plin de speranţă şi în momentul următor vezi cum toate aceste speranţe se sfărâmiţează. Avem de-a face cu sisteme biologice, nu cu sisteme mecanice, este cu totul diferit", mai spune dr. Nabarro.
VIAŢA FĂRĂ VACCIN ANTI COVID
Epidemiologii spun că imposibilitatea de a dezvolta un vaccin va schimba multe lucruri, iar viaţa pe care o aveam înaintea pandemiei nu va reveni. Practic, ei spun că oamenii vor trebui să se obişnuiască cu existenţa bolii şi explică totuşi că în timp rata mortalităţii va scădea: "Vedem că şi astăzi îmbolnăvirea cu HIV ori cu diverse tipuri de cancer nu mai înseamnă neapărat o condamnare la moarte, aşa cum era considerat în 1980".
Potrivit experţilor, în cazul acestui scenariu, oamenii vor trebui să se obişnuiască cu ideea testării dese şi cu cea că se vor putea îmbolnăvi. Speranţele aici ar fi legate de dezvoltarea unui tratament, în prezent cel mai probabil cu Remdesivir, care să reducă rata mortalităţii.
"Carantina nu este sustenabilă social, economic şi politic, deci trebuie să revenim în controlul vieţilor noastre cu acest risc asumat", spune Keith Neal, profesor emerit de epidemiologie şi boli infecţioase la Universitatea din Nottingham.
"Este absolut esenţial să fim pregătiţi pentru a ne confrunta au această boală. Vorbim, practic, despre un nou contract social. Oamenii trebuie să revină la vieţilor normale, să fie responsabili şi să se izoleze dacă au simptome", mai spune Keith Neal.
Teama specialiştilor este că în acest caz va apărea stigmatul în privinţa celor care prezintă chiar şi mici simptome în public. O tuse, un strânut vor fi văzute altfel de acum înainte. De asemenea, lucrul de acasă va deveni mult mai comun, iar companiile şi-ar putea schimba politica privind ideea de muncă de la birou.
"Este critic ca sistemul de sănătate să fie capabil să urmărească, să diagnosticheze şi să izoleze cazurile pozitive", spune şi dr. Peter Hotez, decanul National School of Tropical Medicine de la Baylor College of Medicine Houston.
Restricţiile privind distanţarea socială ar putea deveni ciclice, cu o probabilitate mai mare de impunere pe timpul iernii.
Paul Offit, medic pediatru şi specialist în boli infecţioase, care a contribuit la vaccinul contra rotavirusului, spune că pojarul este şi el un exemplu valid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici