Ebola, combătută cu ajutorul unui tratament experimental

Un tratament experimental protejează maimuţele împotriva virusului Ebola, care provoacă o febră hemoragică fulgerătoare, după apariţia simptomelor, au anunţat cercetătorii americani, care au salutat, miercuri, această premieră medicală.

330 afișări
Imaginea articolului Ebola, combătută cu ajutorul unui tratament experimental

Ebola, combătută cu ajutorul unui tratament experimental (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste rezultate promiţătoare ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente eficiente contra acestei infecţii a cărei rată de mortalitate este de 90% la oameni, afirmă autorii studiului, publicat în revista Science Translational Medicine.

Cercetătorul James Pettitt de la Institutul de cercetări în domeniul maladiilor infecţioase din cadrul Armatei americane (USAMRIID), principalul autor, a dezvăluit faptul că noul tratament, denumit MB-003, a permis deja protejarea în procent de 100% a primatelor tratate la o oră după ce au fost expuse la virusul Ebola.

Două treimi din animalele tratate la 48 de ore după ce au fost infectate au fost la rândul lor protejate de noul tratament.

Studiul a evidenţiat că 43% dintre primate s-au vindecat de Ebola după ce au primit acest tratament pe cale intravenoasă, între 104 ore şi 120 de ore după debutul infecţiei, adică după apariţia simptomelor bolii.

Virusul Ebola este vinovat de numeroase decese în Africa de mai mulţi ani. Pe lângă faptul că reprezintă un pericol major pentru sănătatea publică, virusul poate fi utilizat şi în atacurile teroriste biochimice.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, virusul Ebola se multiplică foarte repede, copleşind capacităţile sistemului imunitar de a lupta contra infecţiilor.

MB-003 este un cocktail de anticorpi capabili să recunoască celulele infectate şi să declanşeze o reacţie a sistemului imunitar pentru a le distruge.

Niciun efect secundar nu a fost constatat la maimuţele tratate cu succes contra infecţiei.

Conceperea acestui tratament reprezintă rodul unei cooperări de zece ani între sectorul privat şi Guvernul american.

Cercetările medicale au fost finanţate de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), National Institutes of Health (NIH) şi Defense Threat Reduction Agency (DTRA).

"În absenţa unui vaccin şi a unui medicament pentru a trata sau a preveni o infecţie cu virusul Ebola, continuarea cercetărilor pentru dezvoltarea MB-003 reprezintă o soluţie plină de promisiuni", a declarat Larry Zeitlin, directorul general al companiei Mapp Biopharmaceutical din San Diego.

MB-003 este fabricat de laboratorul Kentucky BioProcessing din oraşul american Owensboro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici