Egipt: 17 piramide descoperite cu ajutorul unui satelit al NASA

O comoară arheologică formată din 17 piramide şi mii de morminte şi de case vechi a fost descoperită în Egipt de arheologul american Sarah Parcak cu ajutorul datelor şi imaginilor transmise de un satelit al NASA.

1899 afișări
Imaginea articolului Egipt: 17 piramide descoperite cu ajutorul unui satelit al NASA

Egipt: 17 piramide descoperite cu ajutorul unui satelit al NASA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Excavaţiile au confirmat deja prezenţa a numeroase din aceste vestigii, printre care două piramide, potrivit informaţiilor transmise de postul de televiziune britanic BBC, care finanţează săpăturile arheologice.

"Nu îmi venea să cred că astfel am putut să descoperim atât de multe situri în tot Egiptul", a spus Parcak, profesor la Universitatea Alabama din Birmingham, pionier al "arheologiei spaţiului", o disciplină emergentă.

"Descoperirea unei piramide este visul tuturor arheologilor", a adăugat Sarah Parcak.

Acest arheolog şi echipa sa au făcut săpături în aceste situri pentru a determina modul în care imaginile transmise de sateliţi pot fi utilizate în arheologie.

Timp de un an, Sarah Parcak a utilizat imaginile transmise de un satelit al NASA care orbitează la 700 de kilometri altitudine şi care a făcut numeroase fotografii de înaltă definiţie şi în infraroşu ale necropolei din Saqqara şi Tanis, un important sit arheologic din nord-estul Egiptului.

Atributele acestor camere video permit distingerea obiectelor cu un diametru de cel puţin un metru aflate la sol.

Prin imagistica în infraroşu se pot identifica diferitele materiale îngropate, ceea ce permite reperarea structurilor care se găsesc în subsol, precum case vechi din cărămizi din argilă, un material de o densitate mai mare decât solul din jurul acestor clădiri. Astfel pot fi descoperite diverse tipuri de locuinţe, morminte sau temple.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici