Femeile sedentare, de două ori mai expuse riscului de embolie pulmonară

Femeile sedentare prezintă un risc de peste două ori mai mare de a suferi de embolie pulmonară - o afecţiune ce constă în formarea de cheaguri sangvine în plămâni -, potrivit unui studiu publicat, marţi, în British Medical Journal (BMJ).

461 afișări
Imaginea articolului Femeile sedentare, de două ori mai expuse riscului de embolie pulmonară

Femeile sedentare, de două ori mai expuse riscului de embolie pulmonară (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Sedentarismul este de mult timp asociat de medici cu apariţia unor boli grave, precum diabetul, tulburările cardiace şi un nivel ridicat al colesterolului, însă acesta este primul studiu care indică o creştere considerabilă a riscului de apariţie a emboliei pulmonare, aflată adeseori la originea atacurilor de cord.

Embolia pulmonară se produce atunci când un cheag sangvin se deplasează prin vene, de la picioare către plămâni. Pacientul poate avea în acele momente dificultăţi în respiraţie, dureri la nivelul pieptului şi începe să tuşească. Embolia pulmonară reprezintă o cauză frecventă de deces.

O echipă de specialişti, condusă de Christopher Kabrhel, de la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA), a adunat diverse detalii şi informaţii despre viaţa cotidiană a 69.950 de infirmiere, pe o perioadă de 18 ani. Cercetătorii au constatat că riscul de embolie pulmonară era de peste două ori mai mare la femeile care, în afara programului lor de muncă, petreceau peste 41 de ore pe săptămână rămânând aşezate, în comparaţie cu femeile care făceau acest lucru mai puţin de 10 ore pe săptămână.

Rezultatele au rămas aceleaşi şi după ce s-a ţinut cont de alţi factori - vârstă, greutatea corporală şi fumat.

Studiul sugerează faptul că inactivitatea fizică ar putea fi unul dintre mecanismele ascunse care face legătura dintre maladiile arterelor şi cele ale venelor.

Savanţii americani au declarat că doresc ca rezultatele lor să fie aprofundante, pentru ca oamenii de ştiinţă să verifice dacă ele se aplică şi în cazul bărbaţilor sau al persoanelor cu origini non-europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici