Fumatul favorizează cancerul mamar, lipsa exerciţiilor fizice stimulează cancerul intestinal

Două studii publicate miercuri au relevat faptul că femeile aflate la menopauză care fumează sau care au fumat în trecut se confruntă cu un risc crescut de cancer mamar, iar persoanele care nu practică exerciţii fizice riscă să sufere de cancer intestinal.

145 afișări
Imaginea articolului Fumatul favorizează cancerul mamar, lipsa exerciţiilor fizice stimulează cancerul intestinal

Fumatul favorizează cancerul mamar, lipsa exerciţiilor fizice stimulează cancerul intestinal (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Potrivit unui studiu publicat de ediţia online a revistei British Medical Journal (BMJ), femeile aflate la menopauză care fumează sau care au fumat în trecut prezintă un risc de cancer mamar cu 16% mai mare în comparaţie cu femeile care nu au fumat niciodată.

Riscul este ridicat şi pentru femeile expuse, într-un moment sau altul din viaţa lor, la efectele fumatului pasiv.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 80.000 de femei cu vârstele cuprinse între 50 de ani şi 79 de ani, care au fost monitorizate timp de 10 ani.

Un alt studiu, realizat pe baza a 20 de cercetări anterioare şi publicat în British Journal of Cancer, a evidenţiat faptul că persoanele foarte active din punct de vedere fizic se confruntă cu un risc de trei ori mai mic de a face polipi intestinali, formaţiuni considerate precursoare ale cancerului.

"De mult timp ştim deja că un stil de viaţă activ poate proteja contra cancerului intestinal, însă acest studiu este primul (...) care demonstrează că teoria potrivit căreia sportul conduce la o reducere a numărului de polipi intestinali reprezintă explicaţia cea mai plauzibilă", a declarat Kathleen Wolin de la Universitatea Washington din St. Louis din statul Missouri.

"Exerciţiile fizice au numeroase beneficii: stimulează sistemul imunitar, reduc inflamaţiile intestinale şi contribuie la reducerea nivelului de insulină - toţi aceşti factori fiind susceptibili de a avea un impact major asupra riscului de a dezvolta polipi", a adăugat principala autoare a acestui studiu.

Cu toate acestea, nu este vorba de a face sport în regim intensiv - în opinia cercetătorilor de la Cancer Research UK, organismul care publică British Journal of Cancer, pentru limitarea riscului de cancer intestinal sunt suficiente 30 de minute de exerciţii "moderate" în fiecare zi şi menţinerea unei greutăţi corporale rezonabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici