Google va strânge informaţii despre corpul uman pentru detectarea precoce a bolilor

Motorul de căutare Google a iniţiat un proiect ştiinţific de strângere a informaţiilor despre corpul uman, pentru a descoperi cum trebuie să arate un organism sănătos, cu scopul de a diagnostica bolile într-un stadiu precoce.

464 afișări
Imaginea articolului Google va strânge informaţii despre corpul uman pentru detectarea precoce a bolilor

Google va strânge informaţii despre corpul uman pentru detectarea precoce a bolilor (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În cadrul unui proiect intitulat Baseline Study, cercetătorii vor strânge pentru început informaţii moleculare şi genetice anonime de la 175 de oameni, urmând să crească apoi numărul la câteva mii de persoane, cu scopul de a detecta mult mai devreme anumite boli cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare, conform dailymail.co.uk.

Proiectul este coordonat de renumitul biolog molecular Andrew Conrad, care a pus la punct pentru prima oară testarea ieftină a virusului care cauzează SIDA în mostrele de plasmă sangvină.

"Pentru orice sistem complex, ideea a fost dintotdeauna de a propune o abordare proactivă a problemelor. Nu este ceva revoluţionar. Punem doar întrebarea: «Dacă vrem să fim proactivi, ce anume trebuie să ştim?»", a declarat Andrew Conrad pentru publicaţia The Wall Street Journal.

Proiectul Baseline nu se va limita doar la anumite boli, ci va utiliza instrumente de diagnosticare de ultimă generaţie pentru a strânge sute de mostre diferite, care vor fi introduse apoi în sisteme computerizate şi comparate cu altele.

În scopul strângerii datelor, participanţii ar putea, de exemplu, să poarte lentile de contact inteligente create de Google, pentru monitorizarea nivelului de glucoză.

După strângerea datelor, Google va utiliza programe computerizate pentru identificarea modelelor referitoare la starea de sănătate a corpului uman.

Programele computerizate vor căuta acei "biomarkeri" care îi vor putea ajuta pe medici să descopere orice tip de boală într-un stadiu vindecabil.

Potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, studiile de până acum permit diagnosticarea bolilor într-un stadiu avansat deoarece vizează pacienţii bolnavi, în timp ce proiectul Baseline va porni de la studierea unei persoane sănătoase şi de la modul în care trebuie să arate aceasta.

Google Inc. este o corporaţie americană multinaţională, care deţine cel mai popular motor de căutare pe internet. Compania a fost fondată în 1998, de doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Între timp, Google şi-a diversificat portofoliul şi serviciile oferite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici