Îngrăşarea exagerată în timpul sarcinii favorizează naşterea unor bebeluşi supraponderali

Femeile care acumulează prea multe kilograme pe durata sarcinii riscă să dea naştere unor bebeluşi supraponderali, independent de factorii genetici, potrivit rezultatelor unui vast studiu american, publicat în revista medicală britanică The Lancet.

118 afișări
Imaginea articolului Îngrăşarea exagerată în timpul sarcinii favorizează naşterea unor bebeluşi supraponderali

Îngrăşarea exagerată în timpul sarcinii favorizează naşterea unor bebeluşi supraponderali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medicii David Ludwig, de la Spitalul pediatric din Boston, şi Janet Currie, de la Universitatea Columbia din New York, au studiat dosarele tuturor naşterilor din Michigan şi New Jersey în perioada 1 ianuarie 1989 - 31 decembrie 2003. Este vorba de peste un milion de naşteri, la acest studiu participând peste 500.000 de femei.

Autorii studiului au analizat mai multe sarcini ale aceloraşi femei, pentru a putea exclude influenţa factorilor genetici.

Ei au demonstrat astfel "o asociere coerentă" între creşterea în greutate în timpul sarcinii şi greutatea la naştere a bebeluşului, fiecare kilogram suplimentar al mamei cauzând o creştere în greutate a bebeluşului de 7,35 grame.

Bebeluşii ai căror mame s-au îngrăşat 24 de kilograme în timpul sarcinii cântăreau la naştere cu circa 150 de grame mai mult decât bebeluşii ai căror mame s-au îngrăşat doar cu 8-10 kilograme. Femeile care s-au îngrăşat cu mai mult de 24 de kilograme se confruntă cu un risc de două ori mai mare de a naşte un bebeluş de peste 4 kilograme, comparativ cu femeile care s-au îngrăşat doar cu 8-10 kilograme.

"Deoarece o greutate crescută la naştere reprezintă un indicator al viitorului indice de masă corporală (IMC - greutatea împărţită la pătratul înălţimii)) al unei persoane, aceste rezultate sugerează faptul că o creştere excesivă în greutate în timpul sarcinii poate să cauzeze pe termen lung o creştere a riscului de declanşare a unor maladii asociate cu obezitatea", au concluzionat autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici