Lipsa somnului poate duce la sinucidere

Persoanele care suferă din cauza tulburărilor somnului sunt mai predispuse să se gândească la sinucidere sau chiar să comită tentative de sinucidere, potrivit unui studiu prezentat la Florenţa, cu ocazia forumului intitulat World Psychiatric Association International Congress.

114 afișări
Imaginea articolului Lipsa somnului poate duce la sinucidere

Lipsa somnului poate duce la sinucidere (Imagine: Mediafax Foto)

Cu cât o persoană suferă de mai multe tipuri de tulburări ale somnului, precum trezitul mult prea devreme, dificultatea de a adormi sau insomnie, cu atât persoana respectivă are mai multe gânduri suicidare, planificând să se sinucidă sau chiar încercând să o facă.

"Persoanele care suferă de mai multe de două tulburări ale somnului sunt de 2,6 ori mai predispuse să comită o tentativă de sinucidere, comparativ cu persoanele care nu suferă de insomnie", a declarat Marcin Wojnar, cercetător la University of Michigan şi la Medical University din Polonia, coordonatorul acestui studiu.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 877.000 de persoane de pe glob încearcă să se sinucidă în fiecare an. La fiecare sinucidere, alte 10 - 40 de tentative sunt efectuate, potrivit experţilor OMS.

Cercetătorii au identificat legătura directă dintre tulburările somnului şi riscul crescut de sinucidere în cazul persoanelor suferind de tulburări psihiatrice şi al adolescenţilor, dar, pentru moment, nu este clar dacă această asociere există la nivelul întregii populaţii.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion format din 5.692 de femei şi bărbaţi din Statele Unite.

Aproximativ o treime dintre voluntari au raportat cel puţin un tip de tulburare a somnului în anul precedent, precum dificultatea de a adormi, dificultatea de a dormi fără întreruperi pe timpul nopţii, sau trezirea cu cel puţin două ore mai devreme decât era necesar.

După eliminarea factorilor precum abuzul de substanţe ilicite şi depresia, precum şi influenţele factorilor precum vârsta, sexul, situaţia mariterială şi starea civilă, cercetătorii au descoperit că cea mai puternică legătură cu sinuciderea o are trezirea mai devreme.

Persoanele care au raportat această problemă erau de două ori mai predispuse să aibă gânduri sinucigaşe sau să îşi planifice sinuciderea şi au comis de trei ori mai multe tentative de sinucidere.

Deşi nu cunosc cauza exactă a acestui fenomen, cercetătorii au declarat că lipsa somnului pare să afecteze funcţiile cognitive şi conduce la afectarea judecăţii şi la pierderea speranţei. O anumită disfuncţie cerebrală, care include substanţa serotonină din creier, ar putea avea un rol determinant în acest proces, a adăugat Marcin Wojnar.

Prin vindecarea tulburărilor somnului, cercetătorii speră să reducă riscul tentativelor de sinucidere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici