Mausoleu regal vechi de 2.100 de ani, descoperit în China

Un mausoleu vechi de 2.100 de ani, construit pentru regele chinez Liu Fei, a fost descoperit recent în provincia Xuyi din China.

13311 afișări
Imaginea articolului Mausoleu regal vechi de 2.100 de ani, descoperit în China

Mausoleu regal vechi de 2.100 de ani, descoperit în China (Imagine: www.livescience.com)

Liu Fei, care a domnit în fostul regat Jiangdu, parte a străvechiului imperiu chinez, a murit în anul 128 î.e.n., după 26 de ani de domnie.

Deşi mausoleul său a fost jefuit, arheologii au descoperit totuşi în interiorul acestuia peste 10.000 de artefacte preţioase, inclusiv obiecte confecţionate din aur, argint, bronz şi jad. Ei au găsit, de asemenea, mai multe care de luptă în mărime naturală şi câteva duzini de care de luptă de dimensiuni mai mici, informează huffingtonpost.com.

Mausoleul conţine trei morminte principale, 11 morminte secundare, două fose cu două care de luptă uriaşe, două fose cu arme şi rămăşiţele unui zid care înconjura iniţial întregul complex, au precizat arheologii de la Muzeul Nanjing, într-un articol publicat recent în Chinese Archaeology. Zidul original avea o lungime de 490 de metri.

Arheologii chinezi spun că operaţiunea lor a reprezentat "o excavare de salvare", întrucât situl era ameninţat să devină o carieră de piatră.

O movilă de pământ de mari dimensiuni - ce avea înălţimea de 150 de metri - acoperea în trecut mausoleul regal. Monumentul are două axe principale care duc spre o cameră mortuară cu dimensiuni de 35 metri x 26 metri.

Atunci când arheologii au pătruns în camera mortuară au descoperit că Liu Fei a fost înmormântat alături de numeroase podoabe care aveau scopul de a-l însoţi pe rege în viaţa de apoi.

Acele podoabe erau spectaculoase, pentru a fi pe măsura unui lider care aprecia luxul. "Liu Fei admira curajul şi vitejia. A construit palate şi turnuri de observare şi i-a invitat la curtea lui pe toţi eroii locali şi pe bărbaţii puternici din împrejurimi", scria istoricul Sima Qian (145-86 î.e.n.), ale cărui opere au fost traduse de Burton Watson. "Stilul lui de viaţă era marcat de lux şi de o aroganţă extremă", mai scria acesta.

Camera mortuară conţine numeroase arme, precum săbii din fier, suliţe, arcuri, halebarde, cuţite şi peste 20 de care de luptă de dimensiuni mai reduse. Arheologii au mai găsit şi instrumente muzicale şi mânere din jad, decorate cu desene reprezentând dragoni.

Nevoile financiare ale regelui Liu Fei nu au fost uitate, iar arheologii au găsit şi o "comoară", conţinând peste 100.000 de banliang, monede străvechi ce prezintă o gaură pătrată în centru şi au fost emise de primul împărat al Chinei, după unificarea ţării. După ce acel prim împărat chinez a murit, în anul 201 î.e.n., monedele banliang au încetat să mai fie folosite.

Într-o altă secţiune a camerei funerare, arheologii au descoperit diverse obiecte de uz casnic, precum lămpi de diverse forme şi dimensiuni, dar şi un bazin din argint pe care apare inscripţia "Biroul regatului Jiangdu".

În mausoleu se află şi o bucătărie, echipată cu numeroase obiecte de veselă, pentru viaţa de apoi a monarhului chinez. Cercetătorii au găsit şi cochilii, oase de animale şi seminţe de fructe.

Din păcate, sarcofagul regelui chinez a fost distrus, iar scheletul acestuia a dispărut. În apropierea sarcofagului au fost descoperite numeroase fragmente din jad.

Un al doilea mormânt, căruia arheologii îi spun "M2", a fost descoperit lângă cel al regelui Liu Fei. Deşi cercetătorii nu au descoperit identitatea persoanei care a fost înmormântată în "M2", aceasta avea un statut social foarte înalt.

Deşi şi acel mormânt a fost jefuit, structura din jad a sicriului a rămas intactă - acesta fiind singurul sicriu din jad descoperit intact din întreaga istorie arheologică a Chinei -, iar arheologii au mai descoperit numeroase vase din ceramică, din porţelan, obiecte din bronz, aur, argint şi jad.

O serie de 11 morminte adiacente au fost găsite la nord de mormântul regelui Liu Fei. În secolul al II-lea î.e.n., sacrificiile umane nu mai erau la modă în China, aşadar oamenii din acele morminte probabil nu erau ucişi la moartea regelui lor.

Şi în acele morminte cercetătorii au descoperit numeroase obiecte de valoare. Unul dintre morminte conţine două catarame de curea din aur - una în formă de gâscă, iar cealaltă în formă de iepure.

Un alt mormânt conţine artefacte gravate cu numele "Nao". Înscrisuri străvechi spun că Liu Fei avea o concubină, supranumită "Lady Nao", a cărei frumuseţe era atât de mare, întrucât acea femeie a devenit apoi consoarta fiului său, Liu Jian, şi, apoi, aceea a unui alt rege, Liu Pengzu. Inscripţiile din mormânt indică faptul că persoana înmormântată în acel loc era înrudită cu "Lady Nao".

În secolul al II-lea î.e.n., China era unul dintre cele mai mari şi mai bogate imperii din lume. Cu toate acestea, puterea împăraţilor chinezi nu era una absolută. În acea epocă, mai mulţi regi chinezi au coexistat, sub conducerea împăratului. Aceşti regi puteau strânge averi foarte mari şi, uneori, organizau rebeliuni contra împăratului chinez.

La şapte ani după moartea lui Liu Fei, împăratul chinez a preluat controlul asupra regatului Jiangdu, întrucât Liu Jian, care era fiul şi succesorul lui Liu Fei, ar fi complotat împotriva suzeranului său.

Istoricii din antichitate au încercat să justifice acţiunile împăratului, afirmând că, în afară de acea rebeliune, Liu Jian ar fi comis numeroase alte fărădelegi şi ar fi adoptate comportamente bizare, inclusiv organizarea unei orgii sexuale cu 10 femei într-un cort amplasat deasupra mormântului tatălui său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici