Medicină regenerativă: Vagin creat în laborator, transplantat cu succes

Patru tinere femei născute fără vagin sau cu vagin subdezvoltat au trecut cu succes printr-o operaţie de transplant al unui astfel de organ creat în laborator pornind de la propriile celule, în prezent, funcţiile sexuale ale acestora fiind normale.

592 afișări
Imaginea articolului Medicină regenerativă: Vagin creat în laborator, transplantat cu succes

Medicină regenerativă: Vagin creat în laborator, transplantat cu succes (Imagine: Shutterstock)

Testele ulterioare intervenţiilor chirurgicale au arătat că noile organe nu se deosebesc de ţesutul propriu al pacientelor şi au crescut în dimensiuni pe măsură ce tinerele care suferiseră transplantul au ajuns la adolescenţă.

În prezent, toate cele patru femei sunt active din punct de vedere sexual, iar vaginul acestora are funcţii normale. Două dintre acestea, născute cu uter funcţional, dar fără vagin, au un ciclu menstrual normal.

Nu se ştie încă sigur dacă aceste tinere pot avea copii, dar faptul că au menstruaţie sugerează că ovarele lor sunt funcţionale, prin urmare posibilitatea procreării nu este exclusă, a afirmat Anthony Atala, directorul Institutului pentru medicină regenerativă, afiliat centrului medical Wake Forest, din Carolina de Nord.

Reuşita medicilor americani, în colaborare cu colegii din Mexic, prezentată într-un studiu publicat în revista The Lancet, este cel mai recent succes înregistrat în medicina regenerativă, care se bazează pe capacitatea celulelor corpului de a se dezvolta din nou.

În studii anterioare, echipa condusă de Anthony Atala a folosit această capacitate de regenerare celulară pentru a crea în laborator vezici şi uretre pentru băieţii născuţi cu deficienţe ale aparatului excretor.

Toate cele patru tinere din noul studiu s-au născut cu sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o boală genetică rară caracterizată prin absenţa sau dezvoltarea insuficientă a vaginului şi uterului.

Anthony Atala a spus că, de obicei, persoanele care suferă de această boală încearcă să se trateze abia în adolescenţă.

"Pacientele nu pot avea menstruaţie, mai ales dacă prezintă o deficienţă severă, aceea a absenţei căilor de eliminare", a mai spus Anthony Atala.

Pacientele din cadrul studiului aveau vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani în momentul intervenţiilor chirurgicale, efectuate în perioada iunie 2005 - octombrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici