Migdalele, nucile şi alunele, asociate cu reglarea nivelului de colesterol

Consumul de nuci, migdale şi alune este asociat cu reglarea nivelului de colesterol din sânge, potrivit unui studiu recent care a analizat concluziile a 25 de teste clinice.

659 afișări
Imaginea articolului Migdalele, nucile şi alunele, asociate cu reglarea nivelului de colesterol

Migdalele, nucile şi alunele, asociate cu reglarea nivelului de colesterol

Aceste fructe protejate de o coajă tare sunt bogate în proteine vegetale, mai ales în acizi graşi nesaturaţi, în fibre, în minerale, vitamine şi alţi compuşi benefici precum antioxidanţii, au subliniat autorii acestui studiu, publicat în Archives of Internal Medicine.

"În ultima vreme, consumul acestor fructe a făcut obiectul multor studii, datorită capacităţii lor de a scădea concentraţia colesterolului sangvin şi de a reduce astfel riscul de declanşare a bolilor cardiovasculare", a declarat medicul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California, coordonatoarea studiului.

Cercetătoarea americană a analizat concluziile celor 25 de teste clinice care au vizat consumul acestor fructe, realizate în şapte ţări, la care au participat 583 de voluntari cu concentraţii diferite ale colesterolui.

În cadrul acestor teste, medicii au comparat rezultatele obţinute în cadrul unui grup de control cu cele obţinute în cadrul unui grup de voluntari care au primit, zilnic, o anumită cantitate de nuci, migdale şi alune.

Niciunul dintre voluntari nu a luat pe durata studiului medicamente din clasa statinelor, utilizate de regulă împotriva colesterolului.

Voluntarii din al doilea grup au primit, în medie, 67 de grame de migdale, nuci, alune şi alte fructe similare, în fiecare zi, iar cercetătorii americani au asociat această dietă cu o scădere medie de 51,% a concentraţiei totale de colesterol.

Concentraţia de LDL (lipoproteine cu densitate mică), supranumit "colesterol rău", a scăzut, în medie, cu 7,4% iar concentraţia de HFL (lipoproteine cu densitate mare), denumit "colesterol bun", a crescut cu 8,3%.

Trigliceridele - acele grăsimi din sânge care provin mai ales din metabolizarea alimentelor grase, a zahărului şi a alcoolului - au scăzut cu 10,2% în cazul pacienţilor cu concentraţii foarte ridicate de trigliceride (cel puţin 150 miligrame/decilitru), dar această scădere a fost mai redusă în cazul voluntarilor cu concentraţii mai mici.

"Efectele consumului de migdale, nuci, alune şi alte fructe în coajă au fost mai puternic resimţite la subiecţii care prezentau concentraţii mari de colesterol rău, un indice al masei corporale scăzut şi care urmau un regim alimentar occidental", au declarat autorii studiului.

Rezultatele acestei analize certifică includerea fructelor cu coajă dură în regimurile alimentare terapeutice ce vizează ameliorarea concentraţiei de colesterol, deoarece ele au potenţial de a reduce riscul de declanşare a maladiilor coronariene, au concluzionat cercetătorii americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici