Multe din produsele cosmetice pentru bebeluşi conţin agenţi cancerigeni

Mai mult de jumătate dintre mărcile de şampoane, loţiuni de corp şi alte produse cosmetice pentru bebeluşi care au fost analizate de un grup de experţi medicali americani conţin mici cantităţi de substanţe cancerigene, informează washingtonpost.com.

135 afișări
Imaginea articolului Multe din produsele cosmetice pentru bebeluşi conţin agenţi cancerigeni

Multe din produsele cosmetice pentru bebeluşi conţin agenţi cancerigeni

Produsele unora dintre firmele cu renume din industrie conţin formaldehidă sau 1,4 - dioxan sau ambele substanţe, potrivit asociaţiei non-profit Campain for Safe Cosmetics.

Aceste substanţe chimice, despre care The Environmental Protection Agency a declarat că sunt probabil cancerigene, nu au fost adăugate intenţionat în produse şi nu sunt afişate pe eticheta acestora. În schimb, ele par să fie produşi secundari apăruţi în urma procesului de fabricaţie. Formaldehida ia naştere atunci când celelalte substanţe chimice din produs se descompun în timp, iar 1,4-dioxanul se produce atunci când agenţii spumanţi se combină cu oxidul de etilen sau alte produse similare petrochimice.

Autorii studiului au testat 48 de produse de baie pentru bebeluşi, printre care s-au numărat spumante de baie şi şampoane. Dintre acestea, 32 conţineau mici cantităţi de 1,4-dioxan, 23, mici cantităţi de formaldehidă, iar 17, ambii compuşi cancerigeni.

Companiile care produc şi comercializează produsele testate de grupul Campain for Safe Cosmetics au declarat că ele respectă standardele guvernamentale.

Uniunea Europeană a interzis folosirea 1,4-dioxanului în fabricarea produselor de îngrijire personală, dar administraţia pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration, FDA) nu a stabilit limitele maxime pentru concentraţia acestei substanţe în produsele cosmetice. Organizaţia americană continuă să susţină că micile cantităţi descoperite nu sunt dăunătoare.

Un studiu din 1982 realizat chiar de către FDA indica faptul că 1,4-dioxanul poate să pătrundă în epiderma umană atunci când este inclus în compoziţia unui produs cosmetic.

Avocaţii asociaţiilor de sănătate acuză autorităţile federale americane că nu au luat în considerare efectul cumulativ al substanţelor prezente în produsele cosmetice. Ei au adăugat că studiile guvernamentale nu au examinat efectele expunerii la aceste substanţe, pe o perioadă mai lungă de timp, a celor mai vulnerabile persoane, bebeluşii şi copiii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici