O canadiancă în vârstă de 16 ani a descoperit o substanţă eficientă contra îmbătrânirii

O canadiancă în vârstă de 16 ani a descoperit o substanţă antioxidantă care poate să încetinească procesul de îmbătrânire, compusă din nanoparticule prezente în fibra lemnoasă, au anunţat, marţi, organizatorii unui concurs de biotehnologie câştigat de adolescenta nord-americană.

2098 afișări
Imaginea articolului O canadiancă în vârstă de 16 ani a descoperit o substanţă eficientă contra îmbătrânirii

O canadiancă în vârstă de 16 ani a descoperit o substanţă eficientă contra îmbătrânirii

Janelle Tam, elevă la un liceu din oraşul Waterloo din provincia canadiană Ontario, a câştigat locul I, însoţit de un cec de 5.000 de dolari, la ediţia din 2012 a concursului Sanofi BioGENEius Challenge, al cărui juriu este compus din cercetători eminenţi provenind din Consiliul naţional pentru cercetare din Canada.

Substanţa pe care a creat-o ar putea fi folosită într-o bună zi pentru a ameliora starea de sănătate a oamenilor şi pentru a încetini procesul de îmbătrânire, întrucât ea neutralizează mulţi radicali liberi dăunători care există în organismul uman.

Particula, denumită NCC (nanoceluloză cristalină), este prezentă în structura lemnoasă a arborilor.

Janelle Tam, născută în Singapore, dar stabilită în Canada în urmă cu cinci ani, a demonstrat că această particulă este un puternic antioxidant, potenţial superior vitaminelor C şi E, întrucât are o structură mai stabilă, iar acţiunea ei durează mai mult. Adolescenta din Canada a reuşit să "cupleze" molecula, din punct de vedere chimic, cu nanoparticule de carbon din structura fulerenei - o sferă cu 60 de atomi de carbon, care seamănă cu o minge de fotbal.

Cuplul de substanţe acţionează ca un aspirator, neutralizând radicalii liberi.

NCC, a cărei mărime se măsoară în câteva miimi de milimetru, este non-toxică, stabilă, solubilă în apă şi regenerabilă, deoarece provine din arbori, a declarat tânăra cercetătoare canadiană.

Utilizările ei potenţiale sunt virtual nelimitate, întrucât noua particulă este mai rezistentă decât oţelul, dar mai suplă, durabilă şi ultrauşoară. Potrivit Institutului naţional de cercetări în domeniul pădurilor, FPInnovations din Canada consideră că piaţa noii molecule ar putea valora până la 250 de milioane de dolari în deceniul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici