Pământul ar putea fi lovit de un val de căldură extremă, din cauza unei explozii solare masive

Pământul ar putea fi lovit zilele acestea de un val de căldură extremă provocată de o explozie solară masivă, înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute de mai mulţi sateliţi, printre care se numără şi Solar Dynamics Observatory al NASA, informează newscientist.com.

790 afișări
Imaginea articolului Pământul ar putea fi lovit de un val de căldură extremă, din cauza unei explozii solare masive

Pământul ar putea fi lovit de un val de căldură extremă, din cauza unei explozii solare masive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astronomii din toată lumea au putut observa explozia de deasupra unei pete solare de dimensiunea Terrei, care a fost asociată de specialişti cu o erupţie şi mai mare care a avut loc la suprafaţa Soarelui.

Explozia - numită ejecţie coronală de masă - a fost îndreptată spre Pământ, provocând un "tsunami" solar.

Imaginile transmise de Solar Dynamics Observatory al NASA au arătat clar unda de şoc, de la momentul exploziei prin spaţiu.

Experţii spun că valuri de particule gazoase cu suprasarcină electrică vor ajunge pe Terra marţi, lovind scutul magnetic natural care protejează Pământul. Este posibil ca aurore spectaculoase să se formeze în urma acestui "tsunami" solar.

"Aceasta este prima erupţie solară majoră direcţionată spre Pământ în ultima vreme", a declarat Leon Golub, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).

Specialiştii spun că o erupţie solară foarte mare ar putea afecta sateliţii, sistemele energetice şi de comunicaţii de pe tot globul.

Potrivit presei internaţionale, unii specialişti cred că Pământul va fi lovit de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013. Nu se ştie însă în ce măsură vor fi afectate sistemele de comunicaţii de pe glob.

În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurorele polare. De asemenea, ele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.

Frecvenţa şi intensitatea fenomenelor variază cu o perioadă de circa 11 ani, în acest timp numărul petelor solare înregistrând un minimum şi un maximum. Activitatea solară este influenţată şi de magnetism şi de rotaţia Soarelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici