Patrick Moore a murit la vârsta de 89 de ani. Astronomul şi prezentatorul de televiziune britanic a participat la cartografierea Lunii

Astronomul şi prezentatorul de televiziune britanic Patrick Moore, autor a peste 60 de cărţi de astronomie, mai ales despre Lună, a murit duminică la prânz, la vârsta de 89 de ani, a anunţat familia sa într-un comunicat.

285 afișări
Imaginea articolului Patrick Moore a murit la vârsta de 89 de ani. Astronomul şi prezentatorul de televiziune britanic a participat la cartografierea Lunii

Patrick Moore a murit la vârsta de 89 de ani. Astronomul şi prezentatorul de televiziune britanic a participat la cartografierea Lunii

Patrick Moore a prezentat mulţi ani "Sky at night", o emisiune care promova astronomia în rândul publicului larg, difuzată de postul BBC1 din anul 1957, anul lansării lui Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului. El prezenta din anul 2004 o emisiune dedicată stelelor din Univers, de la domiciliul său, întrucât nu putea să se mai deplaseze din cauza unei artrite.

Potrivit postului BBC, Patrick Moore a participat la cartografierea Lunii, înainte de misiunile Appolo iniţiate de NASA, iar "ruşii s-au folosit de hărţile lui pentru a stabili o corelaţie cu primele fotografii care prezentau faţa nevăzută a Lunii".

Această longevitate excepţională în televiziune - 55 de ani - i-a adus includerea în Cartea Guinness a Recordurilor, reaminteşte site-ul postului BBC, care adaugă că renumitul astronom britanic "nu intenţiona să se pensioneze".

"A murit liniştit, la ora 12.25 GMT în această după-amiază", în casa lui din oraşul Selsey, aflat în comitatul West Sussex din sudul Angliei, se mai spune în comunicatul familiei sale.

"După o scurtă spitalizare, săptămâna trecută, medicii au stabilit că niciun tratament nu mai putea să îl ajute", au adăugat apropiaţii astronomului, fără a preciza boala de care suferea acesta.

Pe parcursul vieţii sale, el a avut ocazia să îi cunoască pe Orville Wright - primul om care a reuşit un zbor dirijat cu un aparat cu motor (mai greu decât aerul) -, Iuri Gagarin - primul om ajuns în spaţiu - şi Neil Armstrong - primul om care a păşit pe Lună.

"Primul om care va ajunge pe Marte s-a născut probabil deja, iar noi am stabilit probabil un contact cu o altă formă de viaţă pe care o putem vedea clar pe cer, noaptea, de pe Terra", afirma, entuziasmat, acest astronom britanic, potrivit postului BBC, care citează dintr-o biografie care îi este consacrată.

În 2001, Patrick Moore a fost înnobilat de regina Elizabeth a II-a şi a fost recompensat cu un premiu BAFTA - cel mai prestigios trofeu din cinematografia şi televiziunea britanică.

Patrick Moore este coautor al unei cărţi scrise în colaborare cu Brian May, chitaristul trupei rock Queen, dar şi titularul unui doctorat despre praful interplanetar.

Patrick Moore nu a fost căsătorit niciodată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici