Premieră naţională: un spital din Iaşi are robot de chirurgie craniană

  • Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi are un robot de chirurgie craniană.
  • Echipamentul unic în România a costat peste 1,2 milioane de lei şi va face intervenţii dificile.
775 afișări
Imaginea articolului Premieră naţională: un spital din Iaşi are robot de chirurgie craniană

Premieră naţională: un spital din Iaşi are robot de chirurgie craniană

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. N. Oblu” din Iaşi a introdus sâmbătă un nou sistem pentru îmbunătăţirea preciziei în neurochirurgia complexă. Este vorba despre Medtronic Stealth Autoguide, o platformă de chirurgie robotică craniană, concepută pentru adulţi şi pacienţi pediatrici cu afecţiuni neurochirurgicale.

Investiţia de 1.250.000 RON de lei a fost făcută de Consiliul Judeţean Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, sistemul include un robot care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi un burghiu, care utilizează mişcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ţinta chirurgicală.

Neurochirurgii pot utiliza navigarea în timp real şi feedback-ul vizual printr-o interfaţă de computer.

„În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge - navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale pentru a ajunge la un punct precis. Robotul de chirurgie craniană creşte siguranţă, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţiilor noştri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie”, au explicat, pe Facebook, reprezentanţii spitalului ieşean.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. N. Oblu” din Iaşi este singurul din România care deţine şi utilizează cei mai performanţi roboţi existenţi astăzi în lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici