Preşedintele Agenţiei Nucleare exclude posibilitatea formării de găuri negre în experimentul LHC

Preşedintele Agenţiei Nucleare, Valică Gorea, a declarat, miercuri, la Suceava, că în cazul experimentului Large Hadron Collider (LHC) este exclusă posibilitatea formării unor găuri negre, arătând că acestea sunt concepte teoretice.

53 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Agenţiei Nucleare exclude posibilitatea formării de găuri negre în experimentul LHC

Preşedintele Agenţiei Nucleare exclude posibilitatea formării de găuri negre în experimentul LHC

Gorea a spus, într-o conferinţă de presă, că din punct de vedere teoretic nu există probabilitatea pentru formarea unor găuri negre în cadrul experimentului LHC, subliniind că aceste "găuri negre" sunt la rândul lor concepte teoretice.

"Nu a măsurat nimeni o gaură neagră. Sunt probabilităţi, teorii", a spus Gorea.

El a subliniat că la acest experiment şi-au adus contribuţia peste o sută de cercetători români, care participă de cel puţin patru ani la acest proiect.

Gorea a menţionat că România a contribuit în realizarea a trei din cele patru spaţii care vor detecta particulele rezultate din spargerea protonilor.

Primul fascicul de protoni introdus în cadrul Large Haldron Collider (LHC) a efectuat, miercuri, un tur complet al tunelului cu lungimea de 27 de kilometri situat la 100 de metri în subteran, în regiunea de graniţă franco-elveţiană.

Primul fascicul de protoni a fost injectat în cadrul acceleratorului la ora 07.30 GMT, indicatorii de pe ecranele de control indicând că acesta a intrat cu succes în prima secţiune a tunelului şi că, la mai puţin de o oră de la începerea experimentului, a parcurs un tur complet al tunelului, realizând obiectivul principal al cercetătorilor pentru prima zi a experimentului.

Pus în funcţiune miercuri dimineaţă, LHC are misiunea de a detecta particulele elementare ale materiei despre care se vorbeşte în fizica teoretică dar care nu au fost niciodată observate. În plus, experimentul ar putea evidenţia particulele "super-sistemice" care formează materia neagră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici