Ridurile pot prezice riscul de producere a fracturilor osoase

Numărul şi adâncimea ridurilor de pe faţă şi gât pot prezice riscul de producere, la femei, a fracturilor osoase, potrivit unui studiu american publicat, luni, în Statele Unite ale Americii.

622 afișări
Imaginea articolului Ridurile pot prezice riscul de producere a fracturilor osoase

Ridurile pot prezice riscul de producere a fracturilor osoase (Imagine: Shutterstock)

Explicaţia constă în faptul că nivelul de proteine din piele este asociat cu cel existent la nivelul oaselor, potrivit autorilor acestui studiu, care au ajuns la concluzia că, dacă faţa şi gâtul unei femei sunt marcate de riduri adânci, atunci aceasta se confruntă cu un risc mai mare de producere a fracturilor, din cauza scăderii densităţii osoase.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au examinat 114 femei aflate la menopauză de cel puţin trei ani, în cadrul unui studiu clinic aflat în desfăşurare în Statele Unite ale Americii.

Medicii americani au studiat pielea pacientelor în 11 puncte de pe faţă şi gât, atât vizual, cât şi folosind un aparat ce permite măsurarea elasticităţii pielii de pe frunte şi obraji.

Masa şi densitatea osoasă au fost măsurate prin ecografie şi cu raze X.

"Cu cât ridurile sunt mai numeroase, cu atât scade densitatea osoasă, independent de vârstă şi de alţi factori care influenţează masa osoasă", a declarat Lubna Pal, profesor de ginecologie şi fertilitate la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Yale, coordonatoarea studiului.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate cu ocazia colocviului organizat la Boston de Societatea americană de endocrinologie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici