SIDA - Descoperirea a doi noi anticorpi va permite producerea unui vaccin eficient

O echipă de cercetători americani a descoperit doi noi anticorpi foarte puternici, care vor permite crearea unui vaccin eficient împotriva virusului HIV, care provoacă maladia SIDA, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

124 afișări
Imaginea articolului SIDA - Descoperirea a doi noi anticorpi va permite producerea unui vaccin eficient

SIDA - Descoperirea a doi noi anticorpi va permite producerea unui vaccin eficient (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Specialiştii vor încerca să exploateze punctele vulnerabile ale virusului imunodeficienţei umane dobândite (HIV), pentru a elabora noi strategii medicale care să permită obţinerea unui vaccin eficient.

Medicii speră astfel să stopeze evoluţia acestei maladii infecţioase, care a făcut peste 25 de milioane de victime din 1981 şi până în prezent, mai ales în ţările în curs de dezvoltare şi în special în Africa subsahariană.

Aceşti anticorpi au fost numiţi "bNAbs" şi au capacităţi extinse de neutralizare a HIV, un virus dificil de combătut din cauza multiplelor lui mutaţii care se succed cu mare rapiditate.

Procesul prin care aceşti anticorpi au fost descoperiţi va releva, probabil, şi alte puncte vulnerabile ale virusului, afirmă specialiştii. Ei au realizat acest studiu lucrând cu eşantioane de sânge contaminat cu HIV, provenind de la 1.800 de voluntari din 10 ţări, din care şapte se află în Africa subsahariană.

"Această descoperire reprezintă ea însăşi o realizare promiţătoare în vederea obţinerii unui vaccin eficient împotriva SIDA, pentru că acum avem o mai bună ţintă potenţială asupra căreia putem să ne mobilizăm forţele", a explicat Wayne Koff, directorul departamentului de cercetare şi dezvoltare în cadrul IAVI - International AIDS Vaccine Initiative -, o organizaţie cu scop nelucrativ, prezentă în 24 de ţări, finanţată în principal de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici