Situaţie ce îi îngrijorează pe specialişti: Europa şi SUA închid centralele pe cărbune, dar China are în plan construirea de noi capacităţi energetice pe bază de cărbune

Occidentul şi-a respectat angajamentele de a elimina treptat energia pe bază de cărbune, în ciuda crizei de energie în urma războiului din Ucraina, dar consumul de cărbune în expansiune a Chinei riscă să anuleze impactul climatic benefic al închiderii minelor şi centalelor din Vest, potrivit unui raport publicat marţi., relatează Reuters.

555 afișări
Imaginea articolului Situaţie ce îi îngrijorează pe specialişti: Europa şi SUA închid centralele pe cărbune, dar China are în plan construirea de noi capacităţi energetice pe bază de cărbune

Situaţie ce îi îngrijorează pe specialişti: Europa şi SUA închid centralele pe cărbune, dar China are în plan construirea de noi capacităţi energetice pe bază de cărbune

Ţările din cadrul forumului politic al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi din Uniunea Europeană sunt pe cale să închidă peste 75% din capacitatea lor de producere a energiei pe bază de cărbune în perioada 2010-2030, a precizat Alianţa Powering Past Coal Alliance (PPCA).

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea cărbunelui reprezintă cel mai mare contribuitor la schimbările climatice. Renunţarea la cărbune este considerată vitală pentru atingerea obiectivelor climatice globale, dar cărbunele este, de asemenea, cel mai important combustibil pentru producerea de energie electrică.

"Retragerea accelerată (a centralelor pe bază de cărbune) în cadrul OCDE au fost contracarate de extinderea continuă a consumului de cărbune în China", a declarat PPCA, o campanie internaţională care vizează eliminarea treptată a acestui combustibil.

China s-a angajat să aducă emisiile de carbon ale ţării la un nivel prestabilit până în 2030 şi să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2060.

Însă emisarul chinez pentru climă, Xei Zhenhua, a declarat săptămâna trecută că ţara va trebui să păstreze unele centrale pe cărbune pentru a menţine stabilitatea reţelei sale electrice.

Potrivit raportului, există încă planuri pentru aproape 300 de gigawaţi (GW) de noi capacităţi energetice pe bază de cărbune la nivel global, din care aproximativ două treimi vor fi construite în China.

Numai emisiile provenite de la centralele pe cărbune existente ar face ca lumea să depăşească limita de 1,5°C, în condiţiile în care cererea globală de cărbune a rămas stabilă aproape de nivelul record din ultimul deceniu, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie într-un raport publicat tot marţi.

Tranziţia de la producţia de energie pe bază de cărbune va fi deosebit de dificilă în Indonezia, Mongolia, China, Vietnam, India şi Africa de Sud, a declarat AIE, care a solicitat o creştere masivă a finanţării pentru a îndepărta ţările mai sărace de cărbune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici