Studiu îngrijorător: Bacterii rezistente la antibiotice descoperite în nori / Ar putea deveni ploile periculoase? Iată ce spun cercetătorii

Un studiu franco-canadian a descoperit bacterii rezistente la antibiotice în nori. Bacterii ce călătoresc cu vântul, uneori pe distanţe foarte mari, relatează Le Figaro.

1501 afișări
Imaginea articolului Studiu îngrijorător: Bacterii rezistente la antibiotice descoperite în nori / Ar putea deveni ploile periculoase? Iată ce spun cercetătorii

Studiu îngrijorător: Bacterii rezistente la antibiotice descoperite în nori / Ar putea deveni ploile periculoase? Iată ce spun cercetătorii

"Aceste bacterii trăiesc de obicei pe frunze sau în sol. Am descoperit că ele erau purtate de vânt în atmosferă şi că puteau parcurge distanţe mari şi chiar traversa globul la mare altitudine datorită norilor", a ddeclarat Florent Rossi, autorul principal al studiului, în timpul unui interviu telefonic acordat vineri AFP.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec şi de la Universitatea Clermont Auvergne au prelevat mostre din norii care se formează deasupra Puy de Dôme, un vulcan adormit din centrul Franţei, între septembrie 2019 şi octombrie 2021. Norii conţineau între 330 şi peste 30.000 de bacterii pe mililitru de apă, pentru o medie de aproximativ 8.000 de bacterii pe mililitru. De asemenea, în bacterii au fost identificate 29 de subtipuri de gene de rezistenţă la antibiotice.

Având în vedere utilizarea pe scară largă a antibioticelor în sistemul de sănătate, dar şi în agricultură, acest tip de tulpini reprezintă o "provocare majoră pentru sănătate la scară mondială", indică studiul. În mai multe rânduri, autorităţile sanitare mondiale au subliniat riscurile asociate cu aceste bacterii, care fac din ce în ce mai complexă tratarea anumitor infecţii.

Cu toate acestea, studiul nu oferă nicio concluzie cu privire la potenţialele efecte asupra sănătăţii în urma răspândirii în aer a bacteriilor purtătoare de gene de rezistenţă la antibiotice, estimând că doar 5-50% dintre aceste organisme ar putea fi în viaţă şi potenţial active.

Plimbări în ploaie

"Atmosfera este foarte dură pentru bacterii, iar majoritatea celor pe care le-am găsit erau bacterii de mediu, mai puţin susceptibile de a fi dăunătoare pentru oameni, spune Florent Rossi.

"Nu trebuie să ne temem de nimic atunci când ne plimbăm prin ploaie" ,a spus cercetătorul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici