Un medicament contra deficienţelor asociate sindromului Down, testat în Japonia

Un laborator farmaceutic japonez a anunţat că a început să testeze pe subiecţi umani un medicament - utilizat în mod normal contra maladiei Alzhimer - care ar putea să încetinească deficienţele asociate sindromului Down (trisomie 21).

363 afișări
Imaginea articolului Un medicament contra deficienţelor asociate sindromului Down, testat în Japonia

Un medicament contra deficienţelor asociate sindromului Down, testat în Japonia (Imagine: Shutterstock)

Compania Eisai va testa inhibitorul de colinesterază Aricept (clorhidrat de donepezil) pe subiecţi afectaţi de sindromul Down cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani.

Acest medicament este în mod obişnuit utilizat în tratarea simptomelor maladiei Alzheimer, pentru că se pleacă de la ipoteza unui deficit cerebral de acetilcolină la anumiţi pacienţi, iar mai multe studii au arătat că donepezilul îmbunătăţeşte anumite funcţii cerebrale.

Sindromul Down (sau trisomia 21) este o afecţiune congenitală cauzată de o anomalie în diviziunea celulară care stimulează producţia unui cromozom 21 excedentar în fiecare celulă.

Din adolescenţă, circa 6% din persoanele atinse de sindromul Down au probleme de coordonare, tulburări de somn şi suferă de diverse tulburări comportamentale.

"Acest test vizează evaluarea modului în care medicamentul poate ameliora calitatea vieţii acestor persoane, diminuând problemele cu care se confruntă", spun specialiştii japonezi, care adaugă că, dacă testele sunt concludente, tratamentul ar putea uşura şi eforturile celor care se ocupă de pacienţi, precum membrii familiei.

Anumite simptome resimţite de persoanele atinse de sidromul Down sunt aceleaşi cu cele ale pacienţilor cu Alzheimer cărora li se prescrie Aricept.

Testul implică iniţial 10 spitale din Japonia, care au înregistraţi zeci de pacienţi din tranşa de vârstă menţionată.

Testarea va dura patru ani, mai spune reprezentanţii Eisai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici