Un microcip implantat în corp, comandat de la distanţă, folosit în tratamentul contra osteoporozei

Un studiu clinic a demonstrat în premieră faptul că un microcip implantat în corp pentru a difuza doze de medicamente la intervale regulate, comandat de la distanţă, ar putea fi utilizat cu succes în tratamentul contra osteoporozei la femei.

528 afișări
Imaginea articolului Un microcip implantat în corp, comandat de la distanţă, folosit în tratamentul contra osteoporozei

Un microcip implantat în corp, comandat de la distanţă, folosit în tratamentul contra osteoporozei (Imagine:stm.sciencemag.org

Această tehnică ar putea fi aplicată pentru a asigura tratamente mai eficiente şi în cazul altor boli, precum cancerul, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Science Translational Medicine.

Studiul va fi prezentat şi la conferinţa anuală organizată de Societatea americană pentru promovarea ştiinţei (AAAS), care reuneşte 8.000 de cercetători, la Vancouver, în Canada, în perioada 16-20 februarie.

Testele clinice au fost făcute în Danemarca, pe un grup de şapte femei suferind de osteoporoză, o maladie care se caracterizează printr-o pierdere progresivă a masei osoase.

Femeile în vârstă reprezintă 80% din totalul persoanelor atinse de această boală care provoacă cel mai adesea fracturi de şold sau la nivelul încheieturii mâinii.

"Bolnavii nu vor mai avea nevoie să îşi amintească să îşi ia medicamentul sau să suporte durerile cauzate de injecţiile multiple necesare în tratamentul osteoporozei", a declarat medicul Robert Farra, patronul companiei americane MicroCHIPS, care a construit acest dispozitiv electronic.

Studiul a fost realizat în colaborare cu alţi cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Facultatea de medicină a Universităţii Harvard şi Universitatea Case Western Reserve din statul Ohio.

Spre deosebire de multe alte microcipuri, care, programate dinainte, eliberează încet mici doze de medicamente pe durata unei anumite perioade, noul microcip eliberează medicamentul, prin telecomandă de la distanţă, prin intermediul unui sistem wireless.

"Medicii vor putea să ajusteze distanţa şi dozajul pentru bolnavii lor, folosindu-se de un computer sau de un telefon mobil", a explicat Robert Farra.

Potrivit autorilor săi, noul microcip, de mărimea unui stimulator cardiac (pacemaker), ar putea oferi beneficii mai mari şi să fie mai puţin costisitor în comparaţie cu injecţiile zilnice.

Cercetătorii au implantat cipul în corpul a şapte femei cu vârste între 65 şi 70 de ani. Procedura poate fi realizată de un medic generalist, în cabinetul său, sub anestezie locală.

Femeile au fost monitorizate timp de 12 luni, iar medicii au constatat că microcipul poate să difuzeze acel medicament - teriparatide -, la fel de eficient ca injecţiile zilnice.

Medicamentul teriparatide ameliorează procesul de formare a oaselor şi reduce riscul de fractură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici