Un ou din colecţia lui Charles Darwin, redescoperit în Marea Britanie

Un ou care a făcut parte din colecţia lui Charles Darwin, adunată în timpul călătoriei sale de cinci ani la bordul vasului HMS Beagle, a fost redescoperit la Universitatea Cambridge, informează bbc.co.uk.

30 afișări
Imaginea articolului Un ou din colecţia lui Charles Darwin, redescoperit în Marea Britanie

Un ou din colecţia lui Charles Darwin, redescoperit în Marea Britanie

Acest ou, de culoare maro închis şi pe care este scris numele lui Charles Darwin, a fost descoperit de un voluntar pensionar care inventaria colecţiile din muzeul de zoologie al celebrei universităţi britanice.

Oul prezintă o crăpătură destul de mare, apărută chiar din vina marelui naturalist, când acesta a încercat să-l pună într-o cutie prea mică pentru el.

Acesta este singurul ou despre care se ştie că a făcut parte din colecţia lui Charles Darwin adunată în timpul călătoriei sale cu vasul Beagle. Într-o anumită perioadă, experţii credeau că în această colecţie au existat cel puţin 12 astfel de ouă.

Oul cafeniu a fost descoperit în februarie de Liz Wetton, care îşi petrecea câte o zi pe săptămână sortând ouăle din colecţia muzeului de zoologie. "A fost o experienţă amuzantă. După ce am lucrat la aceste colecţii timp de 10 ani, această descoperire reprezintă o realizare extraordinară", a mărturisit Liz Wetton.

Mike Brooke, curatorul muzeului de ornitologie, a identificat originea acestui ou în agenda profesorului Alfred Newton, bun prieten cu Charles Darwin şi, totodată, profesor de zoologie la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Alfred Newton a scris: "Un ou, adus de Frank Darwin, a fost trimis de tatăl lui (Charles Darwin, n.r.), care m-a informat că l-a luat din Maldonado (Uruguay) şi că provine dintr-un cuib de păsări Tinamou comune". "Marele savant (Charles Darwin, n.r.) l-a pus într-o cutie prea mică şi din acest motiv se află acum în această stare nefericită", a explicat Alfred Newton.

Darwin s-a înşelat, iniţial, asupra speciei din care făceau parte aceste păsări, crezând că erau potârnichi. În agenda lui din 1833, el a scris că aceste păsări aveau "un ciripit extrem de ascuţit" şi o carne care devenea "extrem de fragedă şi de albă" atunci când era gătită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici