Un test de depistare a grupei sangvine, inspirat de "Harry Potter"

Cercetătorii australieni au fabricat, inspirându-se dintr-o scenă din seria de filme "Harry Potter", o hârtie specială pe care grupa sangvină a persoanei testate apare afişată cu ajutorul literelor specifice.

Un test de depistare a grupei sangvine, inspirat de "Harry Potter" (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

După ce a urmărit adaptarea cinematografică a romanului "Harry Potter şi Camera Secretelor", în care, într-una din scene, o carte se scrie singură sub ochii tânărului ucenic vrăjitor, profesorul Wei Shen, de la Monash University din Melbourne (Australia), a avut ideea de a pune la punct o invenţie care să afişeze direct rezultatul unui test efectuat pentru depistarea grupei sangvine, informează lefigaro.fr.

Este suficient să se aplice o picătură de sânge pe o hârtie specială bioactivă, iar literele A, B sau O apar pentru a indica grupa sangvină, urmate de semnele "+" şi "-" care indică factorul Rhésus (Rh).

"În film, Harry Potter pune o întrebare unei cărţi magice, pe care o scrie direct în acea carte, iar răspunsul apare imediat pe hârtie. Noi am reuşit să reproducem afişajul acestui tip de răspuns prin testul nostru sangvin", a explicat Wei Shen.

Principiul acestui test este simplu şi îl reia pe acela aflat la baza testului clasic, punând în contact un eşantion sangvin cu anticorpi specifici, dispuşi pe foaia de hârtie în dreptul literelor "A" şi "B" şi a semnelor "+" şi "-".

Scopul acestei invenţii este acela de a prezenta rezultatele cât mai clar şi de a evita erorile de interpretare care se pot produce din cauza unui personal medical mai puţin experimentat sau în situaţii de urgenţă, accidente sau pe câmpul de luptă, când transfuziile rapide pot deveni indispensabile. Testele pe hârtie bioactivă sunt utilizate pe scară largă în ţările în curs de dezvoltare datorită costurilor lor mici.

Dispozitivul a fost brevetat de Monash University din Australia, iar studiul cercetătorilor australieni a fost publicat în revista ştiinţifică Angewandte Chemie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
TEST SANGVIN ,
GRUPĂ ,
TRANSFUZII
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”