Vaccinul antigripal universal ar putea fi disponibil în doi ani

  • Un vaccin antigripal universal care protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus ar putea fi disponibil în următorii doi ani, potrivit unui important om de ştiinţă.
  • Vaccinul împotriva tuturor tulpinilor de virus este considerat un pas important în protejarea împotriva unei pandemii de gripă potenţial devastatoare.
684 afișări
Imaginea articolului Vaccinul antigripal universal ar putea fi disponibil în doi ani

Vaccinul antigripal universal ar putea fi disponibil în doi ani

S-a constatat că un vaccin experimental bazat pe aceeaşi tehnologie ARNm utilizată în cazul vaccinurilor Covid, care se bucură de mare succes, protejează şoarecii şi dihorii împotriva gripei severe, deschizând calea pentru testele clinice la om.
 
Profesorul John Oxford, neurolog la Universitatea Queen Mary din Londra, care nu a fost implicat în această lucrare, a declarat că vaccinul dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania ar putea fi gata de utilizare în iarna următoare.
 
Nu pot să subliniez îndeajuns de mult ce descoperire reprezintă această lucrare", a declarat Oxford. „Potenţialul este uriaş şi cred că uneori subestimăm aceşti mari viruşi respiratori".
 
Cercetătorii lucrează la vaccinuri antigripale universale de mai bine de un deceniu, dar cea mai recentă descoperire, publicată în Science, este văzută ca un pas important către o injecţie care ar putea ajuta la protejarea oamenilor de o pandemie de gripă potenţial devastatoare.
 
Vaccinurile antigripale sezoniere, care protejează împotriva a până la patru tulpini ale virusului, sunt actualizate în fiecare an pentru a se asigura că se potrivesc bine cu virusurile gripale aflate în circulaţie. Noul vaccin este conceput pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva tuturor celor 20 de subtipuri de gripă A şi B, ceea ce ar putea permite organismului să facă faţă oricărui virus gripal care apare.
 
Ultima pandemie de gripă a avut loc în 2009, când un virus care a trecut de la porci la oameni s-a răspândit în întreaga lume. Deşi acea epidemie a fost mult mai puţin letală decât se temeau oficialii din domeniul sănătăţii, pandemia de gripă din 1918 a demonstrat cât de periculoase pot fi noile tulpini care pot ucide zeci de milioane de oameni.
 
Oferirea unui nivel "de bază" de imunitate împotriva tuturor tulpinilor de gripă ar putea duce la mult mai puţine îmbolnăviri şi la mai puţine decese în cazul următoarei pandemii de gripă, a declarat Dr. Scott Hensley, cercetător în cadrul echipei din Pennsylvania. Experimentele efectuate pe şoareci şi dihori au arătat că vaccinul antigripal cu ARNm a provocat niveluri ridicate de anticorpi care au fost stabile timp de mai multe luni şi au protejat împotriva virusului, potrivit The Guardian.
 
În timp ce rezultatele testelor pe animale sunt promiţătoare, sunt necesare teste clinice pentru a vedea dacă vaccinul protejează oamenii în acelaşi mod, fără a provoca efecte secundare problematice. Vaccinul ridică semne de întrebare pentru autorităţile de reglementare cu privire la aprobarea unei injecţii care ar putea proteja împotriva unor viruşi cu potenţial pandemic, dar care nu au apărut încă efectiv.
 
„Acest vaccin a fost testat doar pe animale până în prezent şi va fi important să se investigheze siguranţa şi eficacitatea sa la om", a declarat Dr. Andrew Freedman, lector în domeniul bolilor infecţioase la Universitatea Cardiff. „Pare a fi o abordare foarte promiţătoare pentru atingerea obiectivului de a produce un vaccin universal împotriva gripei, precum şi vaccinuri care să protejeze împotriva mai multor membri ai altor familii virale, cum ar fi rinovirusurile şi coronavirusurile”.
 
Adolfo García-Sastre, directorul Institutului pentru Sănătate Globală şi Agenţi Patogeni Emergenţi de la spitalul Mount Sinai din New York, a declarat că actualele vaccinuri antigripale nu protejează împotriva virusurilor gripale cu potenţial pandemic. „Acest vaccin, dacă va funcţiona bine la oameni, ar realiza acest lucru".
 
„Studiile sunt preclinice, pe modele experimentale", a adăugat el. „Sunt foarte promiţătoare şi, deşi sugerează o capacitate de protecţie împotriva tuturor subtipurilor de virusuri gripale, nu putem fi siguri până când nu se vor face teste clinice pe voluntari”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici