Ana Maria Pătru, fosta şefa AEP, a prezentat Comisiei SRI documente privind afirmaţiile sale despre Siveco/ Ţuţuianu, despre atribuirea SII Analytics firmei Siveco: Oferta Asseco SEE SRL, declarată neconformă

Fosta şefă a AEP, Ana Maria Pătru, a fost audiată de către Comisia SRI, ea prezentând documente privind afirmaţiile sale despre Siveco, a precizat, luni, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, urmând să mai fie audiată încă o dată, în septembrie.

751 afișări
Imaginea articolului Ana Maria Pătru, fosta şefa AEP, a prezentat Comisiei SRI documente privind afirmaţiile sale despre Siveco/ Ţuţuianu, despre atribuirea SII Analytics firmei Siveco: Oferta Asseco SEE SRL, declarată neconformă

Ana Maria Pătru, fosta şefa AEP, a prezentat Comisiei SRI documente privind afirmaţiile sale despre Siveco

„Am procedat în data de 27.06 2017 la audierea fostului preşedinte AEP, Ana Maria Pătru. Ne-a cerut - şi am respectat acest lucru - ca să nu o expunem public, şi n-a vrut să comunice nimic cu presa”, a spus Ţuţuianu.

„Ne-a prezentat mai multe documente, a fost audiată circa o oră în cadrul şedinţei noastre. Vom face analiza documentelor prezentate şi urmează probabil să o chemăm din nou la audiere în luna septembrie, odată cu începerea sesiunii parlamentare”, a adăugat Ţuţuianu.

Întrebat ce fel de documente a prezentat Pătru, Ţuţuianu a răspuns: „A pus la dispoziţie foarte multe documente care trebuie studiate. (...) Sunt documente despre care dânsa a considerat că sunt utile în susţinerea a ceea ce a prezentat în scrisoarea adresată Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009".

Într-o scrisoare transmisă Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Ana Maria Pătru afirma că este „suspect” faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP.

„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor, consider însă că e suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câştigă aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a scris Pătru.

„Instuiţia şi relaţia de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI, pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI. În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a mai scris Pătru.

Ţuţuianu, despre atribuirea SII Analytics firmei Siveco: Oferta Asseco SEE SRL, declarată neconformă

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a precizat, luni, că proiectul SII Analytics-Big Data a fost atribuit asocierii de firme Siveco România-Nova Tech Integrated SRL, la un preţ de 94.700.000 lei, întrucât oferta Asseco SEE SRL, deşi avea un preţ mai mic, a fost declarată neconformă.

Ţuţuianu a făcut, luni, într-o conferinţă de presă, precizări publice cu privire la atribuirea proiectului SII Analytics.

El a spus că procedura de achiziţie, prin licitaţie deschisă, a fost iniţiată prin SEAP, în 17.07.2016, cu termen de depunere a ofertelor 22.08.2016, iar valoarea estimată, fără TVA, a achiziţiei, a fost de 114.461.139, 16 lei, achiziţia fiind structurată pe 2 loturi, astfel: lotul 1 - platforma Big Data; lotul 2 - interconectare reţele LAN şi SAN.

Ţuţuianu a susţinut că procedura de achiziţie a făcut obiectul monitorizării ex-ante de către observatori desemnaţi din cadrul ministerului de Finanţe şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, reprezentanţii acesteia participând la fiecare şedinţă a Comisiei de evaluare.

El a menţionat că, raportat la criteriul de atribuire stabilit, respectiv preţul cel mai scăzut, în urma desfăşurării licitaţiei electronice în perioda 08.12-09.12.2016, clasametul ofertanţilor a fost următorul, pentru lotul 1, platforma Big Data: Asseco SEE SRL, preţ 87.579.507 lei fără TVA, şi asocierea Siveco România – Nova Tech Integrated SRL, preţ 94.700.000 lei.

În ceea ce priveşte lotul 2 - interconectare reţele LAN şi SAN, topul a fost: Nova Tech Integrated Solutions SRL – 678.000 lei fără TVA, Data Net Sistem SRL – 762.000 lei fără TVA, Frontal Communication SRL – 767.024 lei fără TVA şi Unic Solutions SRL – 793.300 lei fără TVA.

Ţuţuianu a arătat că, ulterior, a avut loc o etapă numită „sesiune demonstrativă live de prezentare”, iar ofertantul clasat pe locul I, la Big Data, respectiv Asseco SEE SRL, nu a putut prezenta toate funcţionalităţile asumate şi în consecinţă oferta depusă a fost declarată neconformă.

„Prin urmare, s-a analizat oferta clasată pe locul al II-ea, asocierea Siveco România – Nova Tech Integrated SRL care, în urma îndeplinirii tuturor cerinţelor stabilite de autoritatea contractantă, a fost desemnată câştigătoare”, a subliniat Ţuţuianu.

El a spus că iniţial în procedură au intrat 7 societăţi, dar ofertele lor au fost apreciate de comisia de organizare a achiziţiei publice ca fiind neconforme, incomplete şi au fost scoase din discuţie.

Preşedintele Comisiei SRI a mai spus că, pentru reţele LAN şi SAN, ofertantul Nova Tech Integrated SRL a adjudecat contractul la preţul de 678.000 de lei fără TVA.

„Şi în acest caz, nu au fost depuse notificări prealabile sau contestaţii pentru niciunul dintre loturile ce au făcut obiectul licitaţiei deschise, ceea ce înseamnă că cei care au participat la procedură, cele 7 societăţi iniţiale şi cei 2 clasaţi pe primele locuri pentru lotul I, au apreciat că comisia a evaluat corect aceste lucrări”, a mai spus Ţuţuianu, care a arătat că durata procedurii de achiziţie a fost de 10 luni, fiind determinată de complexitatea proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici