Ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, fără presă/ Doru Dudaş: ANAF nu poate să facă evaluări de venituri bugetare. Am colectat 99,8%

Comisiile de buget, finanţe vor continua joi ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, senatorul PSD Viorel Arcaş afirmând că datele obţinute până acum nu sunt concludente, problema fiind veniturile nefiscale şi "creşterea spectaculoasă" de la Fondurile Europene.

911 afișări
Imaginea articolului Ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, fără presă/ Doru Dudaş: ANAF nu poate să facă evaluări de venituri bugetare. Am colectat 99,8%

Ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, fără presă; ANAF, audiată

Update 15:32 Doru Dudaş: ANAF nu poate să facă evaluări de venituri bugetare; Am colectat 99,8%

Vicepreşedintele ANAF Doru Dudaş a declarat, miercuri, după audierea din Comisiile de buget, finanţe, că ANAF nu are structuri care să facă evaluări de venituri bugetare care să fie avute când se fac rectificări bugetare, afirmând că ANAF a colectat 99,8% din sarcini.

Întrebat dacă previziunile făcute de Guvernul Cioloş au fost prea "optimiste", vicepreşedintele ANAF Doru Dudaş a afirmat că ANAF nu are structuri care să realizeze evaluări de venituri bugetare care să fie avute în vedere atunci când se fac rectificări bugetare.

"Nu fac parte din atribuţiile ANAF. ANAF este responsabil cu colectarea veniturilor fiscale stabilite în sarcina sa. Nu are structuri care să realizeze evaluări de venituri bugetare care să fie avute în vedere atunci când se fac rectificări bugetare", susţinut Doru Dudaş.

Doru Dudaş a afirmat că ANAF a colectat 99,8% din sarcini.

"Dacă ţinem seama de cele două legi de rectificare, ANAF a colectat în sarcinile de colectare pe care le are 99,8%. Deci, a avut o nerealizare circa 350 de milioane de lei care a intervenit în urma celei de a doua ordonanţe de rectificare şi care vizează strict luna decembrie 2016. Colecarea ANAF s-a făcut în sume absolute la nivelul de 199,4 miliarde de lei", a spus Dudaş, întrebat cât a colectat ANAF.

Doru Dudaş a mai spus că informaţiile pe care le-a oferit comisiilor sunt publice, putând fi consultate pe site-ul ANAF.

"Întrebările puse au fost în general în concordanţă cu atribuţiile ANAF de realizarea programului de colectare stabilit prin legile bugetare anuale. Am comparat nivelul programului de colectare stabilit cu execuţia la momentul şapte luni, unspreceze luni şi finalul anului, tocmai pentru a putea face o comparaţie între veniturile programate în sarcina ANAF şi veniturile realizate la momentul legii iniţiale şi la momentul celor două rectificări bugetare", a explicat Doru Dudaş, la finalul audierii.

Update 15:30 Comisii: Audierile privind rectificările bugetare continuă; Datele nu sunt concludente

"Datele de azi de la ANAF şi Fondurile Europene nu sunt concludente pentru a da un răspuns la cele 17 întrebări. Am vorbit de la ANAF despre veniturile fiscale. Problema mare sunt cele nefiscale. Acolo este problema la Fondurile Europene în care nu ne-am lămurit. Acolo este o creştere spectaculoasă. La Fondurile Europene ai realizări la sumele respective de 5% pe tot anul şi în decembrie ajungi la 110% ca prognoză nu ştiu că cine îşi poate închipui (…) că faci într-o lună ce nu ai făcut în unsprezece luni. Aici este problema cred", a a declarat senatorul PSD Viorel Arcaş.

Viorel Arcaş a afirmat că audierile comisiilor vor continua cu „cei care au luat deciziile” şi cu reprezentanţii Curţii de Conturi după ce aceştia îşi vor termina raportul.

"După ce terminăm cu eşalonul de secretari de stat cu care am început o să ajungem sus, la cei care au luat deciziile. O să audiem inclusiv probabil reprezentanţii Curţii de Conturi după ce îşi termină şi ei raportul", a spus Arcaş, întrebat dacă şi miniştrii din Cabinetul Cioloş vor fi audiaţi.

În comisiile reunite au fost audiaţi vicepreşedintele ANAF, Doru Petru Dudaş, secretarul general adjunct, de la Ministerul Fondurilor Europene, Camelia Izvoran, Claudia Coman de la Direcţia Coordonare Sistem şi directorul general de la Autoritatea de Management Programe Infrastructură Mare, Cătălin Gheran.

"Mâine la ora 10:00 este prezentă doamna secretar de stat de la Finanţe Pescaru Daniela", a declarat preşedintele Comisiei de buget, finanţe din Camera Deputaţilor, Leonardo Badea.

Leonardo Badea a afirmat că o parte din datele solicitate de comisiile reunite sunt publice.

"O parte din date solicitate sunt date publice şi avem acces la ele. Suntem într-o perioadă în care facem audieri, o perioadă de studiu, în care colectăm datele şi informaţiile. (…)Cei de la ANAF au venit cu date legate de execuţia ANAF a veniturilor fiscale. Până acum am primit date publice (…) ", a spus Leonardo Badea.

Întrebat de ce audierile s-au făcut cu "uşile închise", Badea a afirmat că cele două comisii nu au nimic de ascuns, iar audirea s-a făcut cu respectarea Regulamentului.

"Facem declaraţii după ce ieşim. Este o comisie de audieri şi am făcut acest lucru prin votul membrilor comisiei. (…) Noi vom prezenta un raport public. Audierea s-a făcut aşa cum a stabilit comisia conform Regulamentului şi noi vom prezenta un raport public. (…) A fost dreptul comisie să facă acest lucru. Nu avem nimic de ascuns. O parte din date sunt publice. (…) nu a fost secretă. Noi suntem aici, presa a fost prezentă la început, am ieşit la declaraţii. (…) nu am ascuns", a răspuns Badea.

La rândul său, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, din Senat, Viorel Arcaş, a spus că cei audiaţi "se inhibă" când presa este de faţă.

Ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, fără presă. Doru Dudaş, vicepreşedintele ANAF, audiat

Comisiile de buget-finanţe au decis, miercuri, prin vot ca presa să nu poată asista la ancheta privind rectificările bugetare pozitive făcute de guvernul Cioloş, în anul 2016.

Decizia a fost luată cu 14 voturi "pentru", la şedinţa fiind prezenţi 22 de parlamentari.

Vicepreşedintele ANAF Doru Dudaş este audiat la această oră de Comisiile de buget, finanţe din cele două Camere ale Parlamentului.

Comisiile de buget din Camera Deputaţilor şi Senat îi vor audia, miercuri şi joi, pe secretarii de stat din Executivul precedent, pentru a verifica modul în care s-au făcut cele două rectificări pozitive.

"Am stabilit la nivelul Birourilor Comisiilor să începem audierile cu reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai Ministerului Fondurilor Europene şi ai ANAF şi ai Ministerului Finanţelor. Trebuie să răspundem la 17 întrebări, probabil vor apărea şi întrebări suplimentare pentru a clarifica lucrurile. Vrem să facem o analiză profesionistă, o analiză prin care vrem să stabilim chiar un mod clar de bune practici pentru a executa bugetul şi pentru a respecta legea fnanţelor publice", declara marţi preşedintele Comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor, Leonardo Badea.

 

Update 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici