Cifrele COVID 19 . Ce am învăţat din efectele pandemiei

  • Numărul oficial de decese este de peste 400.000 şi milioane de persoane au fost infectate.
  • Un efort de cercetare globală fără precedent a produs zeci de mii de lucrări ştiinţifice şi clarifică multe aspecte ale noului coronavirus
  • 17 la sută dintre londonezi au deja anticorpi coronavirus. Una dintre cele mai mari rate confirmate a fost în New York, 22,7%
716 afișări
Imaginea articolului Cifrele COVID 19 . Ce am învăţat din efectele pandemiei

La cinci luni după ce oficialii de sănătate publică au început să se îngrijoreze pentru misterioasa boală respiratorie din China, acum cunoscută sub numele de Covid-19, numărul oficial de decese este de peste 400.000 şi milioane de persoane au fost infectate.

Un efort de cercetare globală fără precedent a produs zeci de mii de lucrări ştiinţifice şi clarifică multe aspecte ale noului coronavirus şi modul în care afectează corpul uman. Cu toate acestea, multe dintre ele rămân obscure. Aici rezumăm ceea ce ştim şi ce nu.

Câte persoane au fost deja infectate?

Pe măsură ce testele exacte de anticorpi devin disponibile pentru a detecta semne de infecţie anterioară, sondajele din întreaga lume încep să ofere cifre mai realiste decât cele încorporate în modelele epidemiologice din timp în pandemie.

Testările săptămânale de la Oficiul Naţional pentru Statistică Naţională (ONS) indică faptul că 6,8% din populaţia din Anglia a fost infectată (şi astfel s-au dezvoltat anticorpi împotriva virusului). Cel mai recent sondaj naţional din Spania publicat săptămâna trecută a indicat că 5,2% din populaţie a fost infectată, conform Financial Times.


Imaginea este diferită în oraşele mari unde Covid-19 s-a răspândit cel mai repede din cauza densităţii populaţiei. Matt Hancock, secretarul de sănătate din Marea Britanie, a declarat că 17 la sută dintre londonezi au deja anticorpi coronavirus. Una dintre cele mai mari rate confirmate a fost în New York, 22,7%, potrivit unui studiu al Departamentului de Sănătate al Statului NY şi al Universităţii de Stat din NY din Albany.

Cu toate acestea, aceste niveluri sunt mult sub 60% necesare pentru „imunitatea maselor” pentru a opri virusul să se răspândească. Şi oricum, aşa cum subliniază oamenii de ştiinţă, nimeni nu ştie încă puterea de protecţie a imunităţii sau cât va dura.

Virusul Sars-Cov-2 responsabil pentru Covid-19 infectează majoritatea oamenilor fără să-şi dezvăluie vreodată prezenţa. Mai multe studii arată că aproximativ două treimi din persoanele infectate nu dezvoltă niciodată simptome în timpul infecţiei lor.

70% dintre persoanele infectate în Marea Britanie nu prezintă niciun simptom
Un studiu al navei de croazieră Diamond Princess, care a petrecut cea mai mare parte a lunii februarie în carantină în afara Japoniei, în timp ce virusul s-a răspândit prin pasageri şi echipaj, a constatat că 72% din infecţii erau asimptomatice. Sondajul ONS din Marea Britanie a dat un rezultat similar, constatând că 70 la sută dintre persoanele infectate nu au prezentat niciodată simptome. Datele guvernamentale din China au indicat că 60% din toate cazurile de coronavirus înregistrate în aprilie nu au prezentat simptome.

Luni, Maria Van Kerkhove, oficială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că este rar ca cineva cu o infecţie asimptomatică să transmită virusul, conform datelor care apar din schemele de urmărire şi urme din mai multe ţări.

Cât durează Covid-19 pentru a dăuna organismului?

Perioada de incubaţie pentru pacienţii care prezintă simptome este de obicei de cinci până la şase zile.

0.5 - 1% dintre cei infectaţi au murit din cauza Covid-19

„Rata mortalităţii infecţiei” - proporţia celor infectaţi - depinde de circumstanţele locale, dar este de obicei cuprinsă între 0,5 şi 1%. Un studiu realizat de Imperial College London despre epidemia din China a găsit un IFR de 0,66 la sută. Metaanaliza efectuată de epidemiologii australieni care au reunit 25 de studii în întreaga lume au calculat că IFR-ul mediu a fost de 0,64%.

Dar riscul unei persoane să moară depinde de o gamă largă de factori, de la vârstă şi sex până la condiţii de sănătate subiacente, precum diabetul şi bolile de inimă, precum şi circumstanţele infecţiei şi calitatea asistenţei medicale.

În Italia, doar 365 de persoane, sau 1,1 la sută, din cei 32,448 confirmaţi că au murit cu virusul începând cu 4 iunie erau sub 50 de ani, potrivit ministerului Sănătăţii. Un studiu asupra a 20.000 de pacienţi din Marea Britanie internaţi la spital cu Covid-19 a constatat că vârsta medie a celor care au murit de boală a fost de 80 de ani; aproximativ 89 la sută dintre aceşti pacienţi sufereau deja de afecţiuni cronice grave.

Celebrul număr de reproducţie R acum măsoară numărul mediu de cazuri noi generate de fiecare individ infectat.

R 0,7-0,9
Rata probabilă de transmitere a coronavirusului în Marea Britanie
Deşi R0, numărul de reproducere de bază la o populaţie fără imunitate şi fără măsuri de protecţie, poate să fi fost peste 3 în primele etape ale epidemiei în Europa şi America de Nord, distanţarea socială a împins R sub 1 în majoritatea ţărilor. Consilierii ştiinţifici ai guvernului britanic estimează că în prezent se situează între 0,7 şi 0,9.

Când transmisia este foarte scăzută, o epidemie poate scădea rapid. Cel mai bun exemplu este Noua Zeelandă, care a eliminat virusul în câteva săptămâni, menţinând R sub 0,5.

Epidemiologii discută din ce în ce mai mult despre un alt număr, „parametrul de dispersie” k, ca factor cheie în transmisia Covid-19. Aceasta măsoară cât de uniform se răspândeşte o infecţie.

La o pandemie de gripă k este estimată la aproximativ 1, dar pentru coronavirus se crede că este mult mai scăzută, ceea ce înseamnă că transmiterea este foarte neuniformă. Majoritatea oamenilor nu transmit virusul Sars-Cov-2 la nimeni altcineva, în timp ce câţiva transmiţători îl pot transmite altor zeci. Dovezi emergente sugerează că 10 până la 20% din cazurile Covid-19 reprezintă 80% din transmitere.

Ţările cu sisteme bune de urmărire şi detectare au depăşit nişte transmiţători remarcabili, inclusiv o persoană care a infectat 73 de persoane în mai multe baruri din Hong Kong în martie şi o alta care a infectat mai mult de 50 de persoane în barurile din Seul luna trecută.

Răspândirea cauzează un număr disproporţionat de cazuri

73 - Numărul persoanelor infectate în Hong Kong de către un înlocuitor

10-20% - dintre cei infectaţi reprezintă marea majoritate a transmisiilor

50 - Numărul persoanelor infectate în barurile din Seul de către o persoană

 Imaginea este diferită în oraşele mari unde Covid-19 s-a răspândit cel mai repede înainte de blocare, accelerată de traiul cu densitate ridicată. Matt Hancock, secretarul de sănătate din Marea Britanie, a declarat că 17 la sută dintre londonezi au purtat anticorpi coronavirus. Una dintre cele mai mari rate confirmate a fost în New York, unde a atins 22,7%, potrivit unui studiu al Departamentului de Sănătate al Statului NY şi al Universităţii de Stat din NY din Albany. 

Virusul Sars-Cov-2 responsabil pentru Covid-19 infectează majoritatea oamenilor fără să-şi dezvăluie vreodată prezenţa. Mai multe studii arată că aproximativ două treimi din persoanele care poartă suficient virusul pentru a testa pozitiv nu dezvoltă niciodată simptome în timpul infecţiei lor. Cât de infecţioase sunt pentru ceilalţi nu este atât de clar. 70% dintre persoanele infectate în Marea Britanie nu prezintă niciun simptom.

Un studiu al navei de croazieră Diamond Princess, care a petrecut cea mai mare parte a lunii februarie în carantină în afara Japoniei, în timp ce virusul s-a răspândit prin pasageri şi echipaj, a constatat că 72% dintre persoane erau asimptomatice.

Sondajul ONS din Marea Britanie a dat un rezultat similar, constatând că 70 la sută dintre persoanele infectate nu au prezentat niciodată simptome. Datele guvernamentale din China au indicat că 60% din toate cazurile de coronavirus înregistrate în aprilie nu au prezentat simptome. Luni, Maria Van Kerkhove, oficială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că este rar ca cineva cu o infecţie asimptomatică să transmită virusul.

Cât durează Covid-19 pentru a dăuna organismului? Perioada de incubaţie pentru pacienţii care prezintă simptome este de obicei de cinci până la şase zile. Dar ceea ce părea la început ca o boală respiratorie clasică care provoacă pneumonie se dovedeşte a fi ceva mult mai complex.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici