Motivarea condamnării pe viaţă în cazul crimei de la metrou: Magdalena Şerban a avut capacitatea psihică

Magistraţii Tribunalului Bucureşti arată că au condamnat-o la detenţie pe viaţă pe Magdalena Şerban, femeia acuzată că a ucis o tânără aruncând-o în faţa metroului, deoarece a avut capacitatea psihică de apreciere a faptelor sale şi a avut intenţie, iar atitudinea sa de regret a fost doar aparentă.

1713 afișări
Imaginea articolului Motivarea condamnării pe viaţă în cazul crimei de la metrou: Magdalena Şerban a avut capacitatea psihică

Motivarea condamnării pe viaţă în cazul crimei de la metrou: M. Şerban a avut capacitatea psihică

„În prezenta cauză, acţiunea de împingere repetată a victimei, luată singular, nu este prin ea însăşi aptă să producă moartea unei persoane. Însă, având în vedere circumstanţele de loc şi timp ale săvârşirii infracţiunii (spre linia de metrou, chiar înainte de a intra trenul în staţie), instanţa apreciază că, indubitabil, intenţia de a ucide se deduce din materialitatea actului material”, arată magistraţii Tribunalului Bucureşti, în motivarea sentinţei de condamnare la închisoare pe viaţă pentru Magdalena Şerban.

Potrivit judecătorilor, s-a mai constatat un comportament tipic manipulator, evidenţiat în mod deosebit în raporturile cu unul dintre martori.

„În contextul expus, inculpata conştientizează declinul socio-economic, accentuând trăsăturile negative ale personalităţii premorbide. S-a mai arătat în raport că atât comportamentul general din data de 12.12.2017 cât şi modul concret de comitere a faptei dovedeşte coerenţă şi premeditare, comportamentul postfaptic denotă capacitate de apărare şi de a-şi susţine interesele, comportamentul heteroagresiv apare explicabil prin ideaţie prevalentă reminiscenţă, de tip senzitiv şi concordant temperamental şi situaţional. (...) Faţă de aceste mijloace de probă, instanţa concluzionează faptul că inculpata a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi mai ales asupra consecinţelor social negative ale faptelor pentru care este cercetată şi faţă de care discernământul a fost păstrat”, mai arată documentul menţionat.

În motivare, judecătorii mai spun că Magdalena Şerban a avut, în cursul urmăririi penale, o atitudine oscilantă, iar în faza de judecată a arătat că recunoaşte săvârşirea infracţiunilor, oferind o versiune diferită a celor petrecute decât cele reţinute de organele de urmărire penală şi de către instanţa de judecată.

„În faţa instanţei de judecată inculpata a avut o atitudine de aparent regret, nesusţinută însă de cele relatate în detaliu cu privire la săvârşirea infracţiunilor, căutând justificarea acţiunilor sale. (...) Cu privire la comportamentul ulterior săvârşirii infracţiunilor, inculpata a arătat că a fost să îşi cumpere nişte pantaloni timp de aproximativ 2 ore şi ulterior a luat-o poliţia, timp în care nu era curioasă să afle ceea ce s-a întâmplat cu persoana pe care a împins-o pe şine, deoarece încerca să îşi găsească nişte pantaloni mai ieftini”, mai spun magistraţii.

„În primul rând, instanţa apreciază declaraţia inculpatei ca fiind una de o nereală sinceritate. Aceasta, deşi a acceptat să dea declaraţii în faţa instanţei, cele declarate sunt fie neconforme cu ceea ce s-a întâmplat, fie justificări ale comportamentului de care inculpata este conştientă”, mai arată motivarea.

De asemenea, magistraţii mai spun că şansele de reintegrare socială ale Magdalenei Şerban sunt nule.

„În cazul inculpatei, care cu discernământ comite o faptă abominabilă, după ce în aceeaşi zi, în aceleaşi circumstanţe, împotriva unui subiect pasiv asemănător a mai săvârşit o altă faptă de acelaşi gen în formă tentată, fără a regreta cele comise, şansele de a se obţine reintegrarea socială şi reeducarea sunt practic nule, fiind un pericol pentru semenii săi. Necesitatea aplicării unei astfel de pedepse rezultă şi din impactul social pe care faptele săvârşite de inculpată l-au avut la nivelul comunităţii, impact de care inculpata a fost pe deplin conştientă”, se arată în document.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au condamnat-o, pe 26 octombrie, pe Magdalena Şerban, femeia acuzată că a ucis o tânără aruncând-o în faţa metroului, la închisoare pe viaţă. Decizia nu este însă definitivă.

Tribunalul Bucureşti a decis, în luna octombrie, condamnarea Magdalenei Şerban la închisoare pe viaţă şi să menţină măsura arestului preventiv. Totodată, instanţa o obligă pe Magdalena Şerban la tratament medical până la însănătoşire sau până la ameliorarea stării de sănătate, precum şi la plata a 30.000 euro daune morale şi 1.200 lei daune materiale către Alexandra Costache, fata care a reuşit să se salveze, dar şi la plata a încă 30.000 euro daune morale către iubitul fetei ucise. Acesta a cerut daune morale în valoare de 100.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici