Referendum redenumire Macedonia. Preşedintele Albaniei face apel la etnicii albanezi să susţină acordul cu Grecia

Preşedintele albanez Ilir Meta a făcut apel la etnicii albanezi din Macedonia să voteze în favoarea schimbării denumirii fostei republici iugoslave, în cadrul unui referendum care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

1469 afișări
Imaginea articolului Referendum redenumire Macedonia. Preşedintele Albaniei face apel la etnicii albanezi să susţină acordul cu Grecia

Referendum redenumire Macedonia. Preşedintele Albaniei face apel la etnicii albanezi să susţină acordul cu Grecia

"Fac apel la toţi albanezii din Macedonia să participe la referendumul care va avea loc pe 30 septembrie şi să voteze în favoarea acordului, care va deschide un nou capitol, nu doar pentru integrarea Macedoniei, ci şi pentru viitorul lor în această ţară", a afirmat Ilir Meta într-un interviu acordat publicaţiei Albania Daily News.

Acesta a adăugat că un rezultat pozitiv al referendumului din luna septembrie va reprezenta o "victorie pentru toate forţele politice" care susţin aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.

În urma acordului semnat în luna iunie de miniştrii de Externe ai celor două ţări, fosta republică iugoslavă a fost de acord să se redenumească "Republica Macedonia de Nord", în timp ce Atena a fost de acord să nu mai blocheze aderarea Macedoniei la UE şi NATO. Pentru implementarea acordului, Macedonia va organiza un referendum care va avea loc pe data de 30 septembrie.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. La sfărşitul lunii iunie, miniştrii europeni şi-au exprimat sprijinul pentru Albania şi Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici