Video Zeci de mii de oameni au protestat în mai multe oraşe ale ţării / Harta manifestaţiilor

Aproximativ 5.000 de braşoveni, în principal tineri, au ieşit, joi seara, la proteste, cu zeci de pancarte, iar câţiva tineri au oferit flori şi îmbrăţişări jandarmilor, mulţumindu-le pentru că i-au simţit „de partea lor“, apoi au cântat în faţa sediului PSD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

10796 afișări

UPDATE 22:51

Peste 3.000 de persoane, între care mulţi tineri şi copii, au participat, joi seara, la un marş de protest pe străzile municipiului Alba Iulia, parcurgând circa 10 kilometri, timp în care au scandat lozinci în semn de nemulţumire faţă de adoptarea ordonanţei care modifică Codurile.

Pe tot traseul, protestatarii au avut în faţa coloanei un imens steag tricolor, dar şi un banner pe care scria ”Bucureşti, nu uita, Alba e de partea ta”. Traficul rutier a fost perturbat, întrucât marşul s-a desfăşurat pe cele mai circulate străzi: Piaţa Ion I. C. Brătianu, Ardealului, Calea Moţilor, Bulevardul Revoluţiei 1989, strada Cloşca, Bulevardul 1 Decembrie, strada Vasile Goldiş. Protestul a început la ora 18.00, în faţa Prefecturii Alba şi s-a încheiat în acelaşi loc trei ore şi jumătate mai târziu.

Majoritatea lozincilor erau adresate partidului social-democrat, liderului Liviu Dragnea, dar şi premierului Sorin Grindeanu, respectiv Guvernului condus de acesta. Între altele, oamenii au scandat: ”Dragnea, nu uita, tineretul nu te vrea”, ”DNA, şti ceva, ţara e de partea ta”, ”Dragnea, pentru noi, este Ceauşescu doi”, ”Dragnea, nu fii trist, la Jilava e dentist!”, ”Noaptea ca hoţii”, ”Abrogaţi şi plecaţi”, ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, ”CCR, hai mai repede”, iar la final ”Mâine seară, ieşim iară”.

Totodată, o scandare a fost ”Florin Iordache, o altă întrebare”, semn că oamenii nu au uitat conferinţa de presă după adoptarea pachetului legislativ, când, ministrul Justiţiei a spus de multe ori ”altă întrebare”.

Pe traseu, protestatarii au fluturat steaguri tricolore, unii tineri venind cu ale părinţilor, păstrate de la Revoluţie, şi au interpretat cântece patriotice.

Oamenii au venit cu fluiere, vuvuzele şi portavoce, pe care le-au folosit în mai multe rânduri, în timp ce alţii fluturau steaguri tricolore şi ridicau pancarte cu mesaje precum: ”Două fire, două paie, hai cu hoţii la pârnaie”, ”Salvăm România de PSD”, ”Abrogaţi şi plecaţi”, ”Rugăm BOR să schimbe porunca a 8-a din să nu furi în să nu furi mai mult de 200.000 de lei!”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, ”Să vă fie frică, poporul se ridică” sau ”Asta-i trădare, nu guvernare”.

În municipiul Alba Iulia la protest au participat peste 3.000 de persoane. Alte proteste, în judeţul Alba, au avut loc la Sebeş, cu circa 600 de participanţi, la Blaj – 300 de persoane, respectiv la Ocna Mureş şi Aiud – circa 100 de persoane.
Vineri seara, de la ora 18.00, la Alba Iulia va avea loc un nou protest.

UPDATE 22:42 

Un bărbat din Cluj Napoca a declarat joi seara corespondentului MEDIAFAX că a transmis live tot protestul care a avut loc în oraş, pentru fiul său, care este stabilit în Seattle.

„Fiul meu lucrează în SUA şi e tare nemulţumit de ce se întâmplă în România. Şi atunci am zis să îl ţin la curent cu ce se întâmplă la Cluj. Fiul meu, Gabriel, vrea să organizeze un protest în Seattle'', i-a spus bărbatul corespondentului MEDIAFAX.

Clujeanul a filmat coloana de manifestanţi cu telefonul mobil si a ţinut aparatul deasupra capului transmiţând imaginile în Seattle.

La ora transmiterii acestei ştiri, coloana de manifestanţi a trecut pe la Prefectura Cluj şi se îndreaptă spre Mănăştur, cel mai mare cartier al oraşului Cluj Napoca, numărul participanţilor depăşind 35.000.

La Timişoara numărul protestatarilor a trecut de 20.000, iar la Sibiu protestul s-a încheiat.

UPDATE 22:39 

20.000 de oameni protestează la Timişoara 

UPDATE 22:18 

Doi tineri au aruncat cu fumigene în Piaţa Mare din Sibiu, ei fiind luaţi de jandarmi şi duşi la audieri, în vreme ce protestatarii strigă "Fără violenţă", transmite corespodentul MEDIAFAX.Doi tineri au aruncat cu fumigene în Piaţa Mare din Sibiu, ei fiind luaţi de jandarmi şi duşi la audieri, în vreme ce protestatarii strigă "Fără violenţă", transmite corespodentul MEDIAFAX.

Doi tineri, despre care se spune că ar face parte din galeria echipei de fotbal Voinţa Sibiu au fost luaţi de jandarmi din mijlocul mulţimii şi duşi la audieri, aceştia fiind bănuiţi că au aruncat cu fumigene.

Protestatarii din Piaţa Mare au început să scandeze „Nu aşa!”, „”Fără violenţă!”.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Mare din oraş mai sunt aproximativ 1.000 de protestatari

Update 21:59 

În faţa Prefecturii Braşov, coloana de protestatari a mers pe strada Republicii spre Piaţa Sfatului, unde au cântat „Treceţi batalioane române, Carpaţii“ sub ferestrele sediului PSD din oraş, de unde se vedea lumina aprinsă, însă nimeni nu a îndrăznit să iasă la fereastră.

Braşovenii au venit la protest cu steaguri şi pancarte şi au oferit flori jandarmilor, mulţumindu-le pentru că i-au simţit "de partea lor".

Un tânăr grafician, Silviu, în vârstă de 31 de ani, a realizat o caricatură a lui Liviu Dragnea, înfăţişându-l pe acesta într-un lup deghizat în oaie

„Acesta este adevărata guvernare a PSD-ului. Îl avem pe domnul Dragnea, un lup îmbrăcat în oaie, care explică la televizor turmei că lupii sunt prieteni, câinii sunt duşmani, iar hoţii sunt martirii patriei“, a spus autorul pancartei.

De asemenea, o fetiţă însoţită de părinţi a venit cu două pancarte pe care scria „Dragnea, nu vrem elefanţii tăi, ei sunt doar pentru cei răi“.

Braşoveni au scandat „Dragnea, nu fii trist, la Jilava e dentist“, „Ne-aţi scos în frig, dar vă trimitem la răcoare“, „No, acum chiar ne-am şucărit“, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi“ sau „Ceauşescu n-a murit este Drganea travestit“.

La Braşov au fost şi câteva pancarte în limba engleză făcute chiar de un cetăţean britanic care trăieşte la Braşov. „Dogs for democracy. Not red. Not violent“.

Proteste sunt şi la Cluj, unde sunt în stradă 25.000 de oameni, la Sibiu – 12.000, la Timişoara - 8.000, la Suceava – 1000, Bacău – 5.000, Braşov – 5000, Craiova – 2.500, Alba Iulia -3.000, Arad 4.000, Iasi – 5.000, Constanţa – 5.000, Piteşti – 2.000, la fel ca şi la Hunedoara, iar la Târgu Jiu sunt 200 de protestatari.

La Bistriţa sunt 4.000 de protestatari, la Ploieşti – 3.000, la Constanţa, 6.000.

Update 20:37 

În Sibiu, Timişoara şi Cluj Napoca, numărul protestatarilor s-a dublat pe traseu, fiind peste 12.000 de oameni în stradă la Sibiu, peste 8.000 la Timişoara, în vreme ce la Cluj Napoca, peste 25.000 de oameni scandează împotriva Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Timişoara, protestatarii scandează împotriva Guvernului Grindeanu, cântă imnul României şi melodia lui Călin Goia, solistul de la Voltaj, dedicată României.

Şi la Sibiu s-a dublat numărul protestatarilor, fiind peste 12.000 de oameni în stradă, scandând împotriva Guvernului.

Coloana de protestatari se întinde pe mai mulţi kilometri şi ocupă două bulevarde centrale ale oraşului.

Potrivit organizatorilor, marşul de joi seara va fi scurtat la jumătate faţă de zilele trecute, urmând ca traseul de peste 20 de kilometri, numit şi Traseul Revoluţiei, să fie reluat în weekend.

La Cluj Napoca sunt peste 25.000 de protestatari, la Suceava – 1.000, la Bacău – 5.000, la Braşov – 5.000, în vreme ce la Craiova protestează aproximativ 2.500 de persoane.

Proteste la Braşov

Proteste la Iaşi 

Update 20:33

Oameni protestează la Bacău faţă de adoptarea OUG privind modificarea Codului Penal

Update 20:22 

25.00 de oameni protestează la Cluj 

Proteste şi la Cluj 

Circa 10.000 de oameni blochează traficul, pe Bulevardul Eroilor din oraş, cerând retragerea ordonantei privind Codurile penale.

Protestatarii se îndreaptă spre cartierul Mărăşti şi au blocat complet traficul şi în Piaţa Avram Iancu, marşul desfăşurându-se pe carosabil.

Mai multe fete au venit cu flori pentru a le oferi jandarmilor, mulţumindu-le că sunt alături de ei.

Trei toboşari care cântă în baruri din Cluj-Napoca participa la protest şi dau ritmul scandărilor.

Emanuel, unul dintre cei trei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a venit cu colegii săi pentru a impulsiona protestul.

„Ne-am gândit să venim cu tobele pentru a fi un protest mai original'', a spus Emanuel.

Toboşarii bat ritmul pentru scandări şi se află în mijlocul coloanei de manifestanţi.

Şi la Iaşi, jandarmii, poliţiştii şi pompierii primesc flori de la protestatari, în acest moment, la Iaşi fiind peste 3.000 de protestatari în centrul oraşului.

Mesaj la protestul din Suceava: „Altă întrebare, pe când între bare? ”

Câteva sute de persoane participă, joi seara, şi la Suceava la un protest faţă de adoptarea OUG privind modificarea Codului Penal şi a proiectului legii graţierii, unul dintre mesaje „Altă întrebare, pe când între bare?” făcând referire la conferinţa de presă a ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

Protestatarii s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Suceava unde au scandat lozinci împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, dar şi împotriva guvernării PSD-ALDE. Printre manifestanţi s-a aflat şi o tânără care avea o pancartă cu mesajul „Altă întrebare, pe când între bare?” făcând referire la faptul că în conferinţa de presă de după adoptarea pachetului legislativ, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus de foarte multe ori „altă întrebare”.

Protestatarii au venit cu vuvuzele, dar şi cu o tobă, pentru a completa scandările. Manifestanţii au plecat apoi într-un marş pe străzile municipiului Suceava scandând: „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”.

Între manifestanţi s-au aflat membri ai USR, dar şi fostul senator PNŢCD de Suceava din perioada 1996-2000, Petru Juravlea, dar care a fost candidatul PRM pentru funcţia de primar al Sucevei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici