Primul sistem robotic de curăţare a deşeurilor de pe fundul oceanelor se face la Cluj

  • Sistemul SeaClear, se bazează pe drone şi roboţi subacvatici.
  • Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj antrenează roboţii.
  • Primele teste vor avea loc la toamnă în Dubrovnik.
3509 afișări
Imaginea articolului Primul sistem robotic de curăţare a deşeurilor de pe fundul oceanelor se face la Cluj

Foto: Profimedia

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj vor să salveze oceanele lumii. Împreună cu alţi şapte parteneri europeni, aceştia lucrează la primul sistem robotic inteligent care să cureţe oceanele.

Momentan, colectarea deşeurilor de pe fundul apelor se face cu scafandri, în acţiuni costisitoare şi adesea periculoase.

Rolul nostru este acela de a cartografia deşeurile de pe fundul mării. Avantajul principal este unul de cost şi de siguranţă. De cost, fiindcă o echipă de scafandrii trebuie susţinută şi de o echipă de operatori care stau tot timpul la suprafaţă. Sistemul nostru robotic poate să lucreze, în principiu, de dimineaţă până seara fără să se oprească,” a declarat Lucian Buşoniu, coordonatorul echipei de cercetători din România. 

Avem robotul de suprafaţă care este conectat prin două cabluri ombilicare de roboţii subacvatici, un roboţel mai mic care scanează după deşeuri şi un roboţel mai mare care adună deşeurile şi le depune apoi într-un coş, iar drona este sus în aer şi încearcă şi ea să detecteze deşeurile,” a explicat Lucian Buşoniu.

SeaClear este un proiect European în valoare de 5 milioane de euro, iar primele teste se vor face la toamnă, în Dubrovnik. Cercetătorii preconizează că o echipă de 4 roboţi ar putea să strângă pe zi peste 3 metri cubi de gunoaie de pe fundul oceanelor

„Drona ne ajută să detectăm deşeurile din aer pentru că are o idee mult mai largă. Asta putem face doar când apa e curată. În plus ne ajută să detectăm trafic pe lângă sistemul nostru, astfel încât să evităm coleziuni,” a spus Tassos Natsakis, şef de lucrare departament automatică UTCN Cluj.

Peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări şi oceane în fiecare an, iar specialiştii spun că există riscul ca, în anul 2050, să găsim în ape mai mult plastic decât peşte.

Anual se produc cca. 280 de milioane de tone de plastic, iar  20% ajung pe fundul apelor. Peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări şi oceane în fiecare an. Plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăţi marine pe an.

Oceanele din întreaga lume sunt poluate cu până la 66 de milioane de tone de deşeuri. Pe lângă sticle sau cauciucuri, plasticul ocupă cel mai mult loc pe fundul oceanelor. Nici apele din România nu sunt mai curate. Sistemul SeaClear, ar putea să cureţe şi lacurile de acumulare din ţara noastră.

Tipuri de deşeuri marine

  • 49% obiecte din plastic de unică folosinţă
  • 27% deşeuri din plastic provenite din echipamentele de pescuit
  • 18% deşeuri din alte matriale
  • 6% alte obiecte din plastic

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici