Soldatul Bradley Manning, inculpat pentru "asociere cu inamicul" în cazul WikiLeaks

Soldatul american Bradley Manning, încarcerat pentru că a furnizat WikiLeaks mii de documente confidenţiale americane, a fost inculpat de justiţia militară pentru 22 de noi capete de acuzare, între care "asociere cu inamicul", a anunţat Pentagonul.

89 afișări
Imaginea articolului Soldatul Bradley Manning, inculpat pentru "asociere cu inamicul" în cazul WikiLeaks

Soldatul Bradley Manning, inculpat pentru "asociere cu inamicul" în cazul WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru acest capăt de acuzare, el riscă pedeapsa cu moartea, dar procurorii au hotărât să nu o ceară, a precizat John Haberland, purtăroul de cuvânt al jurisdicţiei militare din regiunea Washington, într-un comunicat.

El a adăugat că tânărul soldat, în vârstă de 23 de ani, riscă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Tânărul analist de informaţii în Irak a fost inculpat, deja, pentru 12 capete de acuzare şi este închis la izolare, din iunie, într-o închisoare militară din Virginia.

El este suspectat că a furnizat WikiLeaks, care ulterior le-a făcut publice, documente militare americane asupra războaielor din Irak şi Afganistan, dar şi mii de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.

Soldatul "a accesat un program al sistemului informatic al Guvernului, cu scopul de a consulta informaţii confidenţiale", a declarat Haberland. Ulterior, el le-a "descărcat ilegal, stocat şi transmis în vederea unei difuzări publice şi unei utilizări de către inamic", a enumerat acesta.

"Noile capete de acuzare reflectă mai bine amploarea infracţiunilor" de care Bradley Manning este acuzat, a adăugat Haberland.

Singura persoană din lume inculpată, în prezent, pentru scurgeri de informaţii orchestrate de WikiLeaks, tânărul este, în acest moment, la cererea avocaţilor săi, supus unei evaluări psihologice şi psihiatrice, care a întârziat deschiderea audierilor preliminare unui proces.

Pe site-ul consacrat soldatului de avocatul său, David Coombs, acesta a declarat că nu este surprins de impunerea unor noi capete de acuzare. Dar el a subliniat că doar un juriu militar "va stabili, la final, care capete vor fi reţinute în faţa unei Curţi Marţiale, dacă vor fi reţinute vreunele".

WikiLeaks a apreciat, pe Twitter, că acuzaţia de "asociere cu inamnicul" reprezintă o "agresiune revanşardă contra lui Manning, pentru că îşi exercită dreptul de a păstra tăcerea". "Asocierea cu inamicul sugerează că WikiLeaks ar fi definit ca inamic", potrivit analizei WikiLeaks.

Bradley Manning a depus plângere contra condiţiilor de detenţie. David Coombs cere, pentru clientul său, condiţii de detenţie mai puţin dure, şi anume să fie scos din celula de izolare, unde este supravegheat în permanenţă, cu scopul de a fi împiedicat să se sinucidă sau să se rănească.

În plângere, el argumentează că mai mulţi experţi psihiatri au recomandat ca tânărul să nu mai fie încarcerat în condiţii de securitate maximă.

Fondatorul WikiLeaks, australianul Julian Assange, este, la rândul său, subiectul unui mandat de extrădare din Marea Britanie către Suedia, unde poliţia vrea să îl interogheze într-un caz de viol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici