Wikileaks: Băsescu ştia de la Bashar al-Assad că Siria vrea medierea SUA în discuţii cu Israel

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis fostului ambasador Nicolas Taubman, la sfârşitul lui 2008, că Bashar al-Assad i-a spus în timpul unei întrevederi la Damasc că Siria ar vrea să reia discuţiile cu Israelul în condiţiile în care SUA ar accepta să fie mediator.

432 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Băsescu ştia de la Bashar al-Assad că Siria vrea medierea SUA în discuţii cu Israel

Wikileaks: Băsescu ştia de la Bashar al-Assad că Siria vrea medierea SUA în discuţii cu Israel (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Nota diplomatică redactată de fostul ambasador Nicholas Taubman şi catalogată drept "confidenţială" descrie vizita de rămas-bun pe care oficialul american i-a făcut-o preşedintelui, la sfârşitul lui noiembrie 2008.

Printre subiectele discutate figurează şi Siria. Nota diplomatică americană precizează că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis lui Taubman un mesaj pe care îl primise de la liderul sirian Bashar al-Assad.

"Comentând pe tema recentei sale călătorii în Siria, Băsescu a spus că ştia de la Assad (n.red. Bashar al-Assad, preşedintele Siriei) că Guvernul Irakian vrea să reducă durata de şedere a trupelor americane în Irak. El a spus că problema este cu Iranul: plecarea forţelor americane este o condiţie pentru pacea Irakului cu Iranul. Assad repetase la toate cele trei discuţii la nivel prezidenţial de la Damasc că Siria este gata să discute serios cu Israelul cu două precondiţii: clarificarea graniţei Înălţimilor Golan şi acceptul SUA de a media discuţiile. Băsescu a reconfirmat declaraţia cu Assad după revenirea sa la Bucureşti înainte de a transmite mai departe mesajul ambasadorului israelian. Bănuiala lui Băsescu este că Siria ar fi dispusă să renunţe la precondiţia legată de frontiera Înălţimilor Golan dacă SUA ar accepta să medieze discuţiile siriano-israeliene", notează documentul diplomatic publicat de Wikileaks.

Nota respectivă mai menţionează şi că ambasadorul i-a recomandat preşedintelui achiziţionarea a 24 de avioane F16 la un preţ sub un miliard de dolari, oferta incluzând printre altele instruirea piloţilor, echipament şi trei ani de mentenanţă de către tehnicieni SUA.

Un alt punct al discuţiei a fost încercarea ambasadorului de a obţine acordul preşedintelui Băsescu pentru un studiu de fezabilitate al USTDA (U.S. Trade and Development Agency) referitoare la necesităţile sistemului de sănătate - un studiu pe o durată de 9 luni plătit de Guvernul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici