WikiLeaks: SUA suspectau Yemenul în 2009 că ascunde rachete antiaeriene portabile

Statele Unite suspectau în 2009 Ministerul Apărării din Yemen că le-au ascuns existenţa unor rachete antiaeriene portabile, care, intrate în posesia unor persoane nepotrivite, s-ar putea transforma într-o armă redutabilă, potrivit unei note diplomatice obţinute de WikiLeaks.

42 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA suspectau Yemenul în 2009 că ascunde rachete antiaeriene portabile

WikiLeaks: SUA suspectau Yemenul în 2009 că ascunde rachete antiaeriene portabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o telegramă clasată "secret" din 4 august 2009 şi publicată vineri de New York Times, unul dintre informatorii americani, al cărui nume a fost şters, explică ofiţerilor cu care trata că "Ministerul Apărării dispune de aceste rachete, dar că nu vorbeşte despre ele deoarece sunt considerate secret de stat".

Acest tip de rachetă antiaeriană, furnizată rezistenţei afgane în anii '80, i-a permis acesteia să preia iniţiativa în conflictul cu armata sovietică şi să forţeze retragerea acesteia.

Potrivit notei diplomatice, agenţiile de informaţii, cum ar fi National Security Bureau (NSB), o agenţie yemenită apropiată de Statele Unite, potrivit cotidianul, sunt convinse că acest stoc există.

În cadrul unei întrevederi între Stephen Seche, ambasadorul american, şi ministrul Apărării, Mohammad Nasser Ahmed Ali, acesta din urmă a "dezminţit că Ministerul Apărării deţine MANPADS (rachete antiaeriene portabile) în stocurile sale oficiale", adăugând că acestea au fost deja distruse.

Această dezminţire nu i-a convins însă pe diplomaţii americani.

Diplomatul sau diplomaţii care au redactat nota recunosc totuşi că este "dificil de spus dacă astfel de rachete există" în depozitele Yemenului.

Diplomaţii au decis să reia negocierile cu ministerul pentru "a distruge aceste rachete" prin intermediul NSB.

Organizaţia yemenită a Al-Qaida, Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), este una dintre cele mai dinamice grupări ale reţelei lui Osama ben Laden şi Statele Unite se tem că aceste arme ar putea ajunge în mâinile ei.

Al-Qaida a folosit deja rachete antiaeriene portabile în Kenya, Arabia Saudită şi Yemen în 2001 şi 2002, aminteşte nota diplomatică.

Un program lansat în august 2004 de Statele Unite a permis distrugerea a 1.161 de rachete recuperate de pe piaţa neagră yemenită. Între 2005 şi 2009, 102 rachete suplimentare au fost obţinute şi distruse, precizează nota.

În pofida dublării preţului pentru a obţine aceste arme (de la 7.700 la 15.000 de dolari), directorul adjunct al NSB, care informează americanii, se îndoieşte că liderii de trib le vor vinde. El apreciază, de asemenea, că AQPA ar putea dispune de şase astfel de rachete, care nu mai funcţionează însă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici