Vicepreşedinte BCE: Pieţele subestimează riscurile geopolitice, în timp ce se apropie alegerile

  • "Pieţele subestimează uneori impactul riscurilor geopolitice care există", a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.
  • Pieţele bursiere au atins niveluri record în acest an, în ciuda faptului că jumătate din populaţia lumii merge la vot în acest an şi a războaielor în curs de desfăşurare din Orientul Mijlociu şi Ucraina.
  • O corecţie bruscă a pieţei reprezintă o "potenţială vulnerabilitate", a avertizat De Guindos.
118 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte BCE: Pieţele subestimează riscurile geopolitice, în timp ce se apropie alegerile

Perspectivele macroeconomice ale Europei sunt mai bune, dar este posibil ca pieţele să subestimeze potenţialul de destabilizare bruscă din cauza geopoliticii, a declarat joi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.

"Vorbim despre ciclul electoral care va avea loc nu doar în SUA, ci şi în Europa. Şi, simultan, ne referim la riscurile geopolitice. Cred că, ştiţi, pieţele subestimează uneori impactul potenţial al riscurilor geopolitice care există", a declarat Luis de Guindos pentru CNBC.

Pieţele sunt bune la calibrarea riscurilor financiare şi economice, dar se străduiesc să încorporeze dimensiunea distinctă a riscului geopolitic, care este adesea privit ca un binar de tipul "totul sau nimic", a spus el.

Pieţele bursiere din Europa şi SUA au urcat la niveluri record în acest an, trecând peste impactul războaielor în curs de desfăşurare din Orientul Mijlociu şi Ucraina şi o serie de alegeri în care jumătate din populaţia adultă a lumii va merge la vot.

BCE a publicat joi cel mai recent raport privind stabilitatea financiară, în care se arată că stabilitatea financiară a zonei euro s-a îmbunătăţit datorită unor perspective economice mai bune şi a scăderii inflaţiei.

Riscurile geopolitice prezintă "riscuri considerabile de scădere", a avertizat BCE în raport. Riscurile rămân "ridicate" având în vedere factori precum creşterea costurilor serviciului datoriei, semnele că profiturile bancare au atins un nivel maxim şi declinul actual al sectorului imobiliar comercial.

Raportul atribuie revenirea de pe pieţele financiare aşteptărilor analiştilor cu privire la reducerea ratei dobânzii de către marile bănci centrale în acest an.

De Guindos a declarat că BCE nu a luat în calcul niciun rezultat concret în ceea ce priveşte rezultatele alegerilor, dar că, în general, acestea prezintă posibilitatea unei fragmentări suplimentare a economiei globale.

Vicepreşedintele BCE a remarcat o creştere a tarifelor şi punerea în aplicare a unor măsuri protecţioniste din partea unor ţări. "Acest lucru va da naştere la o fragmentare în ceea ce priveşte comerţul, în ceea ce priveşte creşterea economică, iar acest lucru va reduce creşterea potenţială a economiei globale", a spus el. "Acest lucru se adaugă la factorii de risc din Ucraina şi din Orientul Mijlociu".

O corecţie bruscă a pieţei reprezintă o "potenţială vulnerabilitate", a avertizat De Guindos.

"Acesta este un risc pe care trebuie să îl luăm în considerare atunci când privim înainte. Şi acesta este elementul pe care nu îl puteţi ignora, nu puteţi trece cu vederea acest impact potenţial care ar putea afecta aversiunea faţă de risc, atragerea riscului, preţurile materiilor prime, creşterea, creşterea generală a economiei globale", a adăugat vicepreşedintele BCE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici