Discrepanţele salariale din sectorul cultural conduc la boicotul celebrării Nopţii Muzeelor

  • Un număr semnificativ de muzee din România au decis să boicoteze celebrarea Nopţii Muzeelor, în semn de protest faţă de discrepanţele salariale injuste din sectorul cultural.
  • Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor şi-a exprimat solidaritatea cu aceste muzee, recunoscând subfinanţarea cronică şi impactul acesteia asupra demnităţii şi eficacităţii sectorului cultural.
  • Profesioniştii din muzee insistă asupra importanţei corectării discrepanţelor salariale şi asigurării unui tratament echitabil în sectorul cultural pentru a promova o reformă semnificativă în instituţiile culturale ale României.
261 afișări
Imaginea articolului Discrepanţele salariale din sectorul cultural conduc la boicotul celebrării Nopţii Muzeelor

Discrepanţele salariale din sectorul cultural conduc la boicotul celebrării Nopţii Muzeelor

Printr-o mişcare îndrăzneaţă care evidenţiază inegalităţile salariale adânc înrădăcinate din sectorul cultural al României, o parte semnificativă a muzeelor ţării au optat să nu participe la celebrarea Nopţii Muzeelor din acest an, conform unui comunicat. Decizia vine ca răspuns la ceea ce mulţi consideră drept decalaje salariale injuste şi disproporţionate între diferitele roluri din instituţiile culturale.

La baza acestei probleme se află o contrastantă discrepanţă salarială între profesionişti precum curatorii de muzee, cercetătorii, conservatorii şi restauratorii, în comparaţie cu colegii lor din sectorul educaţiei din Ministerul Educaţiei. Salariile din instituţiile culturale se pare că le depăşesc cu mult cele din sectorul educaţiei, ajungând la 20-30% mai mari, în ciuda faptului că aceştia din urmă au adesea responsabilităţi şi o complexitate a muncii mult mai mari.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

În plus, comisia recunoaşte provocările complexe cu care se confruntă profesioniştii din muzee, inclusiv subfinanţarea cronică a muzeelor. Această presiune financiară nu doar subminează demnitatea sectorului cultural, ci şi împiedică eforturile de îmbogăţire a colecţiilor muzeelor prin participarea activă la achiziţii naţionale şi internaţionale.

În timp ce se fac eforturi pentru abordarea acestor probleme sistemice, profesioniştii din muzee subliniază urgenţa rectificării discrepanţelor salariale şi asigurarea unui tratament echitabil în întregul sector cultural.

Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul personalului din domeniu este cu atât mai legitim.

Printre personalităţile care sprijină acest demers se numără: Dr. PETAC Emanuel-Viorel, Dr. CHIŢULESCU Gabriel, Dr. TĂNĂSOIU Carmen, Dr. FULGA Ligia, Dr. STAN Melanya, GĂUCAN Ioan, Dr. MUNTEANU Lucian, Dr. TOMA Corina-Florica, Dr. DEJAN Monica-Sanda, Dr. PÎRVULESCU Dan, Dr. MĂNDESCU Dragoş-Alexandru, Dr. NEMETI Irina, Dr. ŞERBĂNESCU Florinel, Dr. ILIE Oana, Dr. ION Narcis-Dorin, Dr. HORTOPAN Mircea-Alexandru, Dr. MIREA Mădălina, Dr. CREŢU Mirela, Dr. ONOIU Georgiana, Conf. univ. dr. NICULESCU Gheorghe, Lect. univ. dr. SERENDAN Cristina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici