Ucraina avertizează că frontul de nord s-a „înrăutăţit semnificativ” / David Cameron: Rusia a „invadat efectiv Ucraina din nou”

Conducerea militară a Ucrainei afirmă că situaţia din nordul regiunii Harkov s-a „înrăutăţit în mod semnificativ” după ce Rusia a capturat alte patru sate în timp ce şi-a extins ofensiva transfrontalieră.

28644 afișări
Imaginea articolului Ucraina avertizează că frontul de nord s-a „înrăutăţit semnificativ” / David Cameron: Rusia a „invadat efectiv Ucraina din nou”

Ucraina avertizează că frontul de nord s-a „înrăutăţit semnificativ” / David Cameron: Rusia a „invadat efectiv Ucraina din nou”

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că „tentativele de a trece prin apărare au fost oprite”, dar a recunoscut că situaţia în regiunea Harkov s-a „deteriorat semnificativ” şi rămâne „complicată”. Forţele ucrainene „fac tot ce pot pentru a-şi menţine liniile de apărare şi a provoca pagube inamicului”, a declarat el. Autorităţile de la Kiev au avertizat de săptămâni întregi că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul ţării, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu un deficit de soldaţi.
 
Între timp, vorbind la o televiziune britanică, ministrul britanic de externe David Cameron a recunoscut că este un „moment extrem de periculos”, adăugând că Rusia a „invadat efectiv Ucraina din nou”.

Rusia - ofensivă semnificativă

Scopul precis al noii ofensive a Rusiei - care a început în vinerea trecută- este neclar. Este posibil să fie crearea unei zone-tampon menite să reducă atacurile ucrainene pe teritoriul rusesc sau, eventual, chiar un nou asalt asupra oraşului Harkov, situat la 30 de kilometri spre sud.
 
În egală măsură, ar putea fi o încercare de a îndepărta forţele ucrainene de la alte obiective cheie ale Rusiei mai la sud - acesta a fost motivul oferit de preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski în discursul său de duminică seara.
 
„Ideea din spatele atacurilor din regiunea Harkov este de a ne răsfira forţele şi de a submina moralul şi bazele motivaţionale ale capacităţii ucrainenilor de a se apăra”, a declarat el.
 
Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Apărării de la Moscova, Rusia revendică în prezent controlul asupra a nouă sate ucrainene de frontieră, care sunt grupate în două zone, aflate acum la doar câteva zeci de kilometri distanţă, la nord-est de oraşul Harkov.
 
Un blogger militar ucrainean, Myroshnykov, a declarat duminică după-amiază că trupele ruseşti au împins acum spre sud şi au intrat în oraşul Vovchansk, deşi ritmul de avansare acolo a încetinit în faţa forţelor de apărare ale Ucrainei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici