Galileo Galilei s-a născut pe 15 februarie 1564 în Pisa, Ducatul Florenţei. A fost un excelent astronom al vremii, dar şi inginer şi fizician.
A studiat gravitaţia, principile relativităţii, inerţia, mişcarea proiectilelor şi viteza. A inventat termoscopul şi compasul militar.
Şi-a folosit telescopul (tehnologie inventată de olandezul Hans Lippershey în 1608) pentru a studia:
Galileo a susţinut teoria heliocentrică a lui Copernicus şi s-a confruntat cu acuzaţiile Bisericii Catolice pentru erezie căci heliocentrismul era considerat o contradicţie a Sfintelor Scripturi. A fost investigat în 1615 de Inchiziţia Romană şi a fost obligat să-şi retracteze declaraţiile. Şi-a petrecut restul vieţii arestat la domiciliu, scriind lucrarea Discursuri şi demonstraţii matematice în jurul a două ştiinţe noi.
A murit când avea 77 ani la 8 ianuarie 1642 , la Arcetri, Marele Ducat al Toscanei.
Abia în 1758, Biserica Catolică a renunţat la interzicerea cărţilor care susţineau heliocentrismul din Indexul cărţilor interzise, iar în 1992, în numele Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea l-a iertat pe Galileo la 350 ani de la moartea sa.
Tot pe 8 ianuarie, dar la 300 ani de la moartea sa, s-a născut la Oxford, Regatul Unit, Stephen Hawking, astrofizicianul şi teoreticianul originii universului. Acesta a publicat teoreme de singularitate gravitaţională în cadrul relativităţii generale şi predicţia teoretică că găurile negre emit radiaţii numite după numele său. Acesta a fost imobilizat pe scaun datorită sclerozei laterale amiotrofice şi nu putea să comunice decât printr-un dispozitiv.